Македонските държавни ръководители са единодушни: Да решим спора с Гърция, мястото ни е в НАТО

1380
Македонските държавни ръководители са единодушни: Да решим спора с Гърция, мястото ни е в НАТО
Снимка: iStock/Guliver

Македонските държавни ръководители проведоха многочасова среща, на която анализираха последните преговори между властите в Скопие и Атина, за разрешаване на спора за името на Република Македония.

В срещата, която продължи 5 часа, участваха президентът Георге Иванов, премиерът Зоран Заев, министърът на външните работи Никола Димитров, министърът на отбраната Радмила Шекеринска, вицепремиерът Буяр Османи, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски и председателят на Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ Али Ахмети.

Гръцката църква официално не приема термина "Македония" за името на Република Македония

Гръцката църква не приема термина "Македония" или негови производни да са част от името на Бившата Югославска Република Македония (БЮРМ...

Те обсъдиха последните предложения на международния посредник за разрешаване на спора за името Матю Нимиц, които бяха направени на 17-ти януари.

В понеделник и вторник Нимиц ще бъде в Гърция, а в сряда и четвъртък той ще посети Република Македония. По време на разговорите си в двете страни Нимиц очаква да получи и официалният отговор от Атина и Скопие за неговия пакет от предложения за разрешаване на спора.

"Тази среща имаше информативен характер относно предложенията на Матю Нимиц. Този процес изисква отговорност. Трябва да гарантираме напредък и защита на националните интереси. В този процес трябва да участват всички....Решение може да има, само ако има воля и от гръцка страна...Ние ще продължим с преговорите. Аз няма да коментирам гръцките позиции. Аз съм оптимист и смятам, че е възможно да се постигне консенсус по тези въпроси. Аз се радвам, че всички имаме една цел - членство на Македония в НАТО", каза Зоран Заев след приключването на срещата, която се проведе в "Клуба на депутатите".

"Очаквам правителството да ни информира за всички свои действия. Този процес ще продължи да се развива в рамките на ООН. За да няма натиск решихме да не коментираме предложенията", каза от своя страна президентът Георге Иванов и поясни: Не мога да разкрия повече подробности. Аз съм реалист на базата на опита, който имам по този въпрос.

Протест за името на Македония в Атина на 4 февруари

Протестът за „защита на името на Македония“ в гръцката столица Атина бе официално насрочен за 4 февруари от 14:00 часа на п...

Република Македония трябва да бъде част от НАТО и ЕС. ВМРО-ДПМНЕ ще защитава националните и държавните интереси, каза Християн Мицковски. Според него предложенията, които са били направени от Зоран Заев и Никола Димотров са повече или помалко известни на обществото. "Тази среща трябваше да се състои по-рано. Сега имаме информация, но отговорността се носи от правителството", каза още Мицковски.

"Това бе една от най-полезните срещи. Получихме информация за срещата между Зоран Заев и Алексис Ципрас. Високо ценя този диалог и търсенето на решение. Това е началото на края на един процес за Македония. Много е важно да бъдем част от НАТО в условията на мир и стабилност", каза от своя страна Али Ахмети на излизане от срещата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com