Мицотакис: Европа трябва да бъде внимателна по отношение на санкциите срещу Русия

6570
Мицотакис: Европа трябва да бъде внимателна по отношение на санкциите срещу Русия
Снимка: Primeminister.gr

Безпрецедентният масивен пакет от санкции срещу Русия "всъщност се отразява негативно" и вреди и на европейската икономика. Това заяви гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис в интервю за CNN, цитиран от БГНЕС.

Мицотакис заяви, че руската икономика се е свила с около 10 %, като добави, че "всички постижения, които Русия е постигнала през последното десетилетие, могат да бъдат заличени в рамките на една година". Въпреки че тези санкции са значителни, Европа трябва да бъде много внимателна, за да не допусне те да навредят на Европа повече, отколкото на Русия, отбеляза той, визирайки повишените енергийни разходи.

Путин: Западът забранява руските автори както нацистите горяха книги

Руският президент Владимир Путин обвини Запада, че дискриминира руската култура. Той сравни ситуацията с изгарянето на книги от поддръж...

В отговор на въпрос за плащането на цената за наложените санкции, вместо да се води война, Мицотакис каза: "Ние плащаме цена." „Всички трябва да преразгледаме прогнозите си за растежа, изправени сме пред значителен инфлационен натиск в резултат на войната, а енергийните разходи наистина ни вредят", допълни той. Мицотакис отбеляза също, че освен ангажимента за подкрепа на Украйна, такъв ангажимент трябва да има и към "гражданите, за да се уверим, че те не страдат повече, отколкото могат действително да понесат".

Още по темата Украйна - четете тук.

По отношение на бежанската криза заяви: "Ние бяхме в челните редици на бежанската криза в миналото. Затова сме много чувствителни по отношение на това да се уверим, че можем да осигурим безопасно място за украинските бежанци." Той обаче добави, че европейските държави трябва да направят повече, защото броят им просто ще бъде "смазващ".

В момента Гърция е домакин на около 15 000 украинци, които избягаха от изтерзаната си страна, след като на 24 февруари руснаците започнаха война срещу Украйна.

Идва ли световен глад заради войната в Украйна?

Международните организации, в частност ООН, една след друга изразяват опасения за възможните фатални последици от „специалната оп...

Руско-украинската война срещна международно възмущение, като ЕС, САЩ и Обединеното кралство, наред с други страни, въведоха строги финансови санкции срещу Москва.

Според оценки на ООН в Украйна са загинали най-малко 1035 цивилни граждани, а 1650 са ранени, като същевременно ООН предупреждава, че истинската цифра вероятно е много по-висока. Повече от 3,7 милиона украинци също са избягали в съседни страни, а милиони други са разселени в страната, по данни на Агенцията на ООН за бежанците. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com