Мигрантите може да тръгнат по нов балкански маршрут

3176
Мигрантите може да тръгнат по нов балкански маршрут
Снимка: Getty Images/Guliver

На Балканите се подготвя нов маршрут за бежанците, които търсят спасение в Европа, предупреди немската телевизия Н-TV.

Според телевизията мигрантите от Гърция може да тръгнат към Албания и оттам през Черна гора, Босна и Хърватия да продължат към Германия.

Подобен извод се прави заради големия брой мигранти, които са се събрали в гръцкото село Идомени до границата с Македония. Техният брой е 10 000 души.

Сръбската агенция ТАНЮГ припомня изявлението отпреди три дни на албанския външен министър Дитмир Бушати, че страната му няма да вдига огради, ако бежанците навлязат и минат през нея. Но премиерът Еди Рама заяви, че Албания няма да се превърне в маршрут на бежанците по пътя им към Европа.

На свой ред черногорският премиер Мило Джуканович бе заявил, че Черна гора ще трябва да затвори границите си за бежанците, доколкото същото са направили и другите страни от ЕС. „Черна горя ще трябва да затвори границите си, защото Македония затвори границата с Гърция и ако гранични ограничения въведат Унгария и Австрия“, посочи Джуканович.

Междувременно председателят на Европейския съюз Доналд Туск заяви, че Македония не трябва да бъде оставена сама в тежката ситуация с мигрантите. Туск е на обиколка из Западните Балкани, Гърция и Турция преди планираната среща на върха на ЕС с Турция заради засилващата се мигрантска криза.

"ЕС разбира тежката ситуация на властите в Скопие. Не можем и не трябва да ги оставим сами в тази трудна ситуация ", заяви той.

Изявлението му бе направено, след като на срещата с него хърватският премиер Тихомир Орешкович е повдигнал въпроса за помощта за Македония.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани