Могерини назначи французин да разследва обвиненията за корупция в ЕУЛЕКС

16808
Могерини назначи французин да разследва обвиненията за корупция в ЕУЛЕКС

Върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини съобщи, че е назначила 72-годишен французин да разследва твърденията за корупция в мисията на съюза в Косово, предаде БГНЕС.

ЕУЛЕКС и косовските съдебни власти вече започнаха съвместно разследване на твърденията, че някои високопоставени представители на мисията са приемали подкупи, за да прекратят дела срещу местни престъпници. Жан Пол Жак бил помолен да докладва след четири месеца.

"Днес назначих г-н Жан Пол Жак като независим експерт, за да прегледа изпълнението на мандата на ЕУЛЕКС Косово с внимание върху твърденията за корупция", заяви Могерини в комюнике. "Помолих г-н Жак да ми представи до четири месеца доклада и препоръките си", каза още тя.

Обвиненията във вземане на подкупи бяха отправени преди две седмици от Мария Бамие, британска прокурорка в ЕУЛЕКС, която беше отстранена в очакване на вътрешно разследване за изтекли поверителни документи. Тя обвини главната прокурорка на мисията на ЕС Ярослава Новотна от Чехия и бившия главен съдия Франческо Флорит от Италия, че са вземали подкупи от местни престъпници, за да прекратят три дела за организирана престъпност, включително за убийство. Подкупите били взети през 2012 и 2013 г.

Могерини подчерта, че 72-годишният Жак има над 40 години опит като преподавател по право, включително в университета в Страсбург. Той е ръководил правните служби на Европейския съвет от 1992 до 2008 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани