Намалял е притокът на мигранти към Гърция, но само 300 са върнати в Турция

1449
Намалял е притокът на мигранти към Гърция, но само 300 са върнати в Турция
Снимка: Gettyimages.com

Прилагането на миграционното споразумение между Европейския съюз и Турция е довело до намаляване притока на мигранти, опитващи се да достигнат до Гърция през Егейско море. Това съобщи европейската агенция за контрол на външните граници "Фронтекс" (Frontex), предаде РИА Новости.

Според данните на европейската агенция, през март в Гърция са пристигнали 26 460 мигранти, което два пъти по-малко спрямо броят им през февруари. От тях 23 000 са достигнали Гърция преди подписването на споразумението между ЕС и Турция, пише "Фокус".

Давутоглу: Последната дума за турско-сирийската граница е наша

"Турско-сирийската граница остава отворена от хуманитарни съображения". Това заяви премиерът на Турция Ахмет Давутоглу преди отпътува...

От своя страна международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" (Amnesty International) предупреди за опасност от хуманитарна криза заради бавното връщане на незаконните мигранти от Гърция в Турция. Според организацията досега са върнати само 300 души.

Причината за възможната криза са лошите условия в приемните центрове на гръцка територия, констатира „Амнести“. В момента в Гърция има близо 50 000 мигранти, предаде БГНЕС.

ЕС и Турция постигнаха споразумение да бъдат върнати мигрантите от Гърция в Турция, като впоследствие ЕС ще приеме от турска страна само законни бежанци от Сирия. Но гръцката държава обработва много бавно подадените молби за бежански статут, твърди организацията.

Не се изпълнява и решението за прехвърляне на 66 000 лица с бежански статут сред другите страни от ЕС. Засега това е сторено само спрямо 615 лица.

Терористи от ИД са на турската граница като сирийски бежанци

Турция обяви най-висока степен на заплаха „Код червено“ заради група от около 300 терористи от "Ислямска държава", инфилт...

Същевременно стана ясно, че Европейската комисия е предоставила нови 110 млн евро на Турция за ограничаване на миграцията, съобщи прес-служба на ЕК.

По този начин от началото на годината Анкара е получила от Брюксел 187 млн. от обещаните за нея 3 милиарда евро, предаде ТАСС.

От сега предоставената сума 60 млн. евро са предназначени за покриване на разходите за продукти, здравни грижи и благоустройството на върнатите от Гърция в Турция мигранти. Още 50 млн. ще отидат за първостепенните нужди на пристигащите в Турция сирийски бежанци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com