Новото правителство на РС Македония ще бъде гласувано на 15 януари

1452
Новото правителство на РС Македония ще бъде гласувано на 15 януари
Снимка: Pixabay

Новото правителство на РС Македония, което ще бъде оглавено от Димитър Ковачевски, ще се състои от 21 човека. СДСМ и коалицията ще имат 12 министри, ДСИ 6, а „Алтернатива” – трима, съобщава БГНЕС.

Новият кабинет ще има един министър повече – министър без ресор, който ще бъде от квотата на „Алтернатива”.

Спас Ташев: Има консолидация на новите политически фактори около РС Македония

Новина от КСНС все пак има и това е фактът, че сега бе създадена една рамка за провеждането на политиката на България спрямо РС Македон...

В бъдещия кабинет няма да участват осем от досегашните министри, включително премиерът Зоран Заев. Никола Димитров вече няма да бъде вицепремиер по европейските въпроси. Радмила Шекеринска освобождава поста на министър на отбраната. Няма да бъдат членове на правителството и досегашните министър на отбраната Венко Филипче, на образованието Мила Царовска, на труда и социалната политика Ягода Шахласка и на културата Ирена Стефоска.

На тяхно място ще бъдат назначени досегашният министър на правосъдието Боян Марчич (СДСМ) като вицепремиер по европейските въпроси, Славянка Петровска (СДСМ) за министър на отбраната, Беким Сали от „Алтернатива” ще поеме здравното министерство, а досегашният министър на информационното общество и администрацията Йетон Шакири (ДСИ) ще ръководи Министерството на образованието и науката. Министър на труда и социалната политика ще бъде Йована Тренчевска (СДСМ), а Бисера Костадиновска – Стойчевска (СДСМ) поема културното министерство.

Адмирим Алити от „Алтернатива” е предложен за министър на информационното общество и администрацията, а съпартиецът му Джемаил Чупи е предложен за министър без ресор, който ще отговаря за диаспората.

В новото правителство на Ковачевски поста си запазва вицепремиерът по икономически въпроси Фатмир Битичи (СДСМ), а Славица Гърковска (СДСМ) ще бъде вицепремиер, отговарящ за борбата с корупцията и престъпността.

Общ трудов пазар между Сърбия, Албания и РС Македония от 2022 г.

От следващата година се очаква Сърбия, Албания и РС Македония да имат общ пазар на труда, заяви днес председателят на сръбската Стопанс...

Министерството на правосъдието ще бъде ръководено от университетския професор Никола Тупанчевски (СДСМ). Оливер Спасовски остава министър на вътрешните работи. Поста си на външен министър запазва и Буяр Османи (ДСИ), както и министрите на транспорта Благой Бочварски (СДСМ), на финансите Фатмир Бесими (ДСИ) и на икономиката Крешник Бектеши (ДСИ). Горан Милевски (ЛДП/в коалиция със СДСМ) ще продължи да бъде министър на местното самоуправление. Няма да има промяна и в ръководството на Министерството на околната среда и пространственото планиране, където начело остава досегашният министър Насер Нуредини (ДСИ).

Министерството за политическата система и отношенията между общностите ще продължи да се оглавява от Артан Груби (ДСИ). Начело на Министерството на земеделието, горите и водното стопанство се връща Люпчо Николовски (СДСМ).

Заседанието на парламента за избор на ново правителство е насрочено за 15 януари, събота, за 11:00 часа. Дебатите във връзка с избора на правителство може да продължат най-много два дни, а съставът на кабинета трябва да се гласува след това, т.е. най-късно до 24:00 ч. на втория ден (до полунощ в неделя). Правителството се смята за избрано, ако за него са гласували мнозинството от общия брой депутати в парламента.

Съгласно Устройствения правилник на парламента, кандидатът за министър-председател представя програмата и предложението за състав на правителството по време на заседанието, на което ще се гласува за него. Гласуването се извършва след цялостното представяне на състава на правителството с явно гласуване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com