Обама и Путин си стиснаха ръцете на G20 в Анталия

8212
Обама и Путин си стиснаха ръцете на G20 в Анталия
Снимка: Getty Images

Лидерите на Голямата двайсеторка се събраха в турския курортен град Белек (провинция Анталия) на основното икономическо събитие на годината – срещата на върха G20, съобщава ТАСС.

Преди първото работно заседание Владимир Путин и Барак Обама разменили няколко думи и си стиснали ръцете, след което се отправили за общата снимка на всички лидери. Веднага след снимката лидерите на G20 се оттеглили на закрита за журналисти официална закуска, след което програмата на срещата започва с първата пленарна сесия.

Освен традиционната икономическа програма в неделя ще се обсъжда и проблемът с бежанците и въпроси за борба с тероризма. Въпросите за борбата с тероризма и проблемът на нарасналия миграционен поток от Сирия и други мюсюлмански страни ще се обсъждат тази вечер в рамките на работна вечеря на ръководителите на G20.

Общата позиция по тези теми ще бъде отразена в заключително комюнике. Но първият ден от срещата ще започне с обмяна на мнения за терористичните актове в Париж.

Основните икономически въпроси на G20 ще бъде реформата на политиката за кредитиране на страните от Международния валутен фонд. Лидерите ще обърнат също голямо внимание на проблема със замърсяването на околната среда и глобалното затопляне.

Първото пленарно заседание на срещата ще бъде посветено на въпроси за глобалната икономика, привличането на инвестиции, стратегии за ръст и снижаване на безработицата, стимулиране на икономическото развитие в световен и национален мащаб, а също и инвестиционни програми.

На срещата на върха са пристигнали почти всички лидери на G20. Френският президент Франсоа Оланд е отменил пътуването си в Анталия заради терористичните актове в Париж.

На G20 ще се състои и среща на държавите членки на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, ЮАР). Планира се и участието на генералния секретар на ООН Пан Ки-мун.

Политическият процес в Сирия може да започне

Лидерите от Г20 се събраха в Бризбейн

Срещата на Г20 в Бризбейн започна с неофициално събиране на ръководителите на делегациите на страните, които участват във форума. Лиде...

Междувременно вчера в австрийската столица Виена завърши министерската среща за Сирия, продължила повече от пет часа в хотел "Империал".

Както съобщил министърът на външните работи на Ливан, страните са успели да "съгласуват списък на терористичните организации". В срещата са взели участие представителите на 19 делегации, включително Русия, САЩ, Саудитска Арабия, Турция, Ирак, Италия, Египет, Великобритания, Германия, Ливан, Катар, Иран, Франция, Китай, ОАЕ, Йордания, Оман, както и върховният представител Стефан де Мистура и представител на Лигата на арабските държави.

"Политическият процес в Сирия може да започне", заявила Федерика Могерини след края на преговорите по сирийското регулиране. Резултатите от международната среща за Сирия ще се разглеждат на заседание на Съвета на ЕС в Брюксел на 16 ноември.

Решимостта да се намери решение за Сирия нараснала след терористичните актове в Париж.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com