Обвиниха в расизъм и ксенофобия председателя на българския клуб в Битоля

2999
Обвиниха в расизъм и ксенофобия председателя на българския клуб в Битоля
Снимка: личен архив

Прокуратурата в Битоля повдигна обвинителен акт срещу председателя на българския културен клуб „Иван Михайлов“ в града Люпчо Георгиевски. Това съобщи БГНЕС, позовавайки се на местното обвинение, което не споменава име.

Обвинението е за предизвикване на омраза, раздор или нетърпимост на национална, расова, религиозна и друга дискриминационна основа, както и за разпространение на расистки и ксенофобски материали чрез компютърна система.

Проруска партия в Северна Македония е подала сигнала срещу Люпчо Георгиевски

Председателят на проруската партия „Левица“, която е в близки отношения с най-голямата опозиционна формация в Северна Макед...

Според македонските власти обвиняемият, "като упълномощено лице на българското сдружение, с намерение да накърни чувствата на членовете на еврейската общност", е разположил ползваното от сдружението пространство именно в т.нар. Еврейски квартал в Битоля.

То се намира на същата улица, на която е сградата, известна като "Пионерски дом". В нея преди Втората световна война се е помещавало Сдружението на младите евреи "Хашомер хацеир".

Това пространство бе официално открито за ползване от членове на Сдружение „Културен център Иван Михайлов“ на 16 април 2022 г. - Шабат и първия ден на Песах, един от най-големите еврейски празници. Целта на Георгиевски е била популяризиране на живота, идеологията, реабилитация и популяризиране на личността и делото на Иван Михайлов, което е декларирана цел в Устава на сдружението, пише в съобщението на прокуратурата.

В него се допълва, че подсъдимият е допуснал на входа на помещението да бъде поставена табела с цитат от Иван Ванчо Михайлов, „отричащ уникалността на македонската нация".

Властите в РСМ заличиха и българския клуб "Цар Борис III" в Охрид

Българският клуб „Цар Борис III“ в Охрид ще бъде заличен от Централния регистър на Република Северна Македония. Министърът ...

ОЩЕ: Нови две обвинения срещу лидера на културния клуб „Иван Михайлов“ в Битоля

Прокуратурата твърди също, че като администратор на Фейсбук страницата на сдружението подсъдимият непрекъснато качва публикации, отричащи уникалността на македонския народ и език и историческата роля на борците от антифашистката националноосвободителна война 1941-1945 г. при създаването на независимата македонска държава.

"Публикациите пропагандират противоречивите възгледи на Иван Михайлов и насаждат омраза и дискриминация срещу наследниците, почитателите и продължителите на делото на Съюза на борците, както и срещу македонския народ и македонския език“, твърди прокуратурата.

В изявлението се казва, че обвиняемият, 45-годишен жител на Битоля, е извършил престъпленията в периода от 16.04.2022 г. до 22.03.2023 г., като е знаел, че ще насажда омраза и нетърпимост, основани на етническа принадлежност, език, религия и социално положение, срещу македонския народ и еврейската общност в страната.

Нито един български клуб в Северна Македония не поиска да смени името си

След като парламентът на Северна Македония прие с единодушие 3-месечен срок, в който сдруженията със „спорни имена“ да пода...

След като българският клуб "Иван Михайлов" в Битоля беше заличен като сдружение от властите в Северна Македония, табелата с надписа му беше заличена с черен спрей. Подобни действия бяха предприети и срещу сдружението „Цар Борис Трети“ в Охрид.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Вучич: Целта на резолюцията за Сребреница е нови съдебни процеси срещу Сърбия

Вучич търси помощ от южноамериканските държави срещу резолюцията на ООН за Сребреница

Гърция пусна мобилно приложение, за да се докладват нарушения по плажовете

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

„Правителствата са безсилни, но хората сме силни“: Активисти в Истанбул протестират за помощ към Газа

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com