Окончателно: Името е "Северна Македония", езикът и идентичността - "македонски"

7413
Окончателно: Името е "Северна Македония", езикът и идентичността - "македонски"

Македония реши спора за името си с Гърция. Това обяви премиерът на страната Зоран Заев, потвърждавайки, че приетият вариант е Република Северна Македония.

Заев уточни, че договорката (бел. ред. - най-долу в статията има прикачен файл, където пише с малки букви Agreement) относно националността е формулировката "македонска / граждани на Република Северна Македония", а езикът - "македонски". Той потвърди, че наесен Скопие ще проведе референдум по въпроса.

Гръцката опозиция обвини правителството, че приема македонски език и македонска националност

„Правителството приема македонски език и македонска националност“, каза зам-председателят на опозиционната „Нова де...

Заев отговори на въпроса защо е предпочетено името "Северна", а не "Горна" Македония. Навсякъде в света съществуват северни земи и страни, горни не съществуват, коментира той.

"Шансът е тук и трябва да се използва храбро и смело. Само това е патриотично. Затова имахме успех и стигнахме днес до тук. Имаме историческо, вековно решение. Решавайки спорът между Македония и Гърция, градим приятелство между двете държави и двата народа", заяви премиерът.

"Решаваме 25-годишен спор, за да извадим страната от изолацията. С решението заздравяваме идентичността. Няма вече ФИРОМ, няма вече международни договори, в които се избягва македонският език. С този договор ще бъде потвърдена македонският етническата и културна идентичност веднъж за винаги", заяви Заев.

Името е географски прецизно - Северна Македония с превод на всички езици, за всеобща употреба, допълни той.

"Гърция прие македонската идентичност и език, това е голям напредък. Разделихме елинистическа Македония от нашата Македония", заяви Заев в отговор на въпрос какви отстъпки е направила Гърция. Той допълни и че Скопие е настоявало в Македония да има референдум по въпроса, а в Гърция - не.

Заев уточни, че след ратификацията на договора Гърция ще уведоми международните институции за това, че вече няма пречки за членството на Македония. Вярваме, че на срещата на върха на НАТО на 12 юли Македония ще получи покана за пълноправно членство, коментира още Заев.

По-рано гръцкият премиер Алексис Ципрас също обяви, че Гърция и Бившата югославска република Македония (БЮРМ) са постигнали историческо споразумение за разрешаване на десетилетния спор за името на бившата югорепублика.

Заев: Близо сме, но е важно този договор да бъде устойчив, траен и безопасен за бъдещите поколения

"Може би ще говорим с Атина и се надявам, че ще бъде много скоро. Не бих дал други коментари освен съвместното изявление, издадено от М...

"Имам добри новини, преди малко постигнахме споразумение с премиера на БЮРМ по въпроса, който ни занимава от много години", каза Ципрас на гръцкия президент Прокопис Павлопулос по време на среща във вторник вечерта, излъчена директно по телевизията.

"Имаме сделка, щастлив съм, защото това е добра сделка, която покрива всички предварителни условия, поставени от гръцката страна", заяви премиерът.

Договорът признава съответните резолюции на ОН от 1977 за регистриране на езика на нашите съседи като македонски език със добавка, но и с ясна формулировка, че този език принадлежи към групата на южнославянските езици, факт, който ясно признава и изцяло го разграничава от гръцко-македонското езиково наследство и античната гръцка цивилизация. Договорът също така предвижда гражданството, което ще бъде отбелязано в паспортите на нашите съседи да не бъде само „македонец“ както досега, а така - “гражданин на Северна Македония". Гърция ще признае държавността на съседните граждани като „граждани на Северна Македония“, обясни гръцкият премиер.

Алексис Ципрас обяви, че в Конституцията ще се направят промени, които ще се отнасят да това, което би могло да се тълкува като иредентистко. Премахват се насочванията за македонско малцинство, както и нуждата от тяхна защита. Заменя се членът за защита на границите с елиминиране на днешните проблематични насочвания – заяви гръцкият премиер в обръщението си.

Ципрас обясни, че са се договорили със Заев и за срока, подписването, прилагането и влизането в сила на договора. Щом бъде подписан, ще трябва да се ратифицира от македонското Събрание, след това Гърция ще подкрепи препоръката за започване на преговори за влизане в ЕС и за изпращане на препоръка за интеграция в НАТО и всичко това ще бъде обусловено от конституционна промяна, т.е. до регистрирането на името „ерга омнес“ (бел. ред. - за всеобща употреба). Най-накрая ще се извърши ратификацията от гръцкия парламент, след като Македония изпълни задълженията си.

Пак големи протести в Гърция заради името на Македония

Хиляди гърци се присъединиха към протестите снощи, проведени под мотото "За защита на гръцкия характер на Македония". Протестите бяха ...

Преди пресконференцията на Заев ДСИ (Демократическия съюз за интеграция – най-голямата партия на етническите албанци в Македония) излезе с подкрепа за правителството.

Вицепремиерът по европейската интеграция на Македония Буяр Османи заяви, че е информирал ръководството на своята партия за течението на преговорите и добави, че тя дава безусловната си подкрепа за последното решение на правителството, предаде Фокус.

"Информирах ръководството на партията във връзка с преговорите с Гърция по спора за името. Разговаряхме за нашите позиции, за предизвикателствата. Нашето партийно ръководство, на базата на получената информация, реши да даде силна подкрепа за последното правителствено решение и за позициите на правителството за затваряне на този многогодишен спор", заяви Османи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Дрон падна в Румъния близо до границата с Украйна: Тече разследване (ВИДЕО)

Взрив в най-голямата петролна рафинерия в Румъния (СНИМКА)

Земетресение от 5,7 разлюля Гърция

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com