Опозицията в Косово свика извънредно заседание на парламента

673
Опозицията в Косово свика извънредно заседание на парламента
Снимка: iStock/Guliver

Ръководителят на парламентарната група на Демократичния съюз на Косово (ДЛК) Авдулах Хоти обяви, че опозицията днес е внесла искането за извънредно заседание на косовския парламент, което трябва да се проведе на 4 септември в 10:00 часа, съобщи МИА.

"Днес внесохме искането за извънредна сесия на парламента на Косово, за да изразим институционалната си позиция срещу нарушаването на територията на Република Косово", пише Хоти във Фейсбук, добавяйки, че "с оглед на готовността на мнозинството от депутатските групи да подкрепят тази позиция", опозицията очаква резолюцията да премине с над 80 гласа в 120-членния парламент, предаде БГНЕС.

Балканите между ново начало и експлозия за Косово

Македонската редакция на Deutsche Welle публикува коментар за последната среща между лидерите на Белград и Прищина под заглавие „...

Ръководителят на парламентарната група на основната опозиционна партия заяви, че "няма по-силен политически механизъм за изразяване на волята на гражданите на Косово, от вота на депутатите в парламента, които са избрани от гражданите".

"Никой не може да се осмели да предприеме стъпки, които противоречат на волята на огромното мнозинство от депутати в парламента на Косово. Резолюцията на парламента на Косово е обвързваща за всички. Ако някой постъпи по различен начин, тогава той действа в противоречие с конституционния ред на Република Косово, за което конституционните и политическите последствия са ясни ", каза Хоти.

Резолюцията, добавя той, ще даде ясен знак и за международните приятели на Косово, че косовските граждани не са готови за преговори за територията на страната.

Инициативата за приемането резолюция, с която ще се забрани на президента Хашим Тачи и на всеки друг да преговаря за териториалната цялост на Косово беше подкрепена от Движението Самоопределение (ВВ) и Социалдемократическата партия (СДП), подкрепиха и две от трите партии на албанците от управляващата коалиция, Алианса за бъдещето на Косово на премиера Рамуш Харадинай и Инициативата за Косово (Нисма) на вицепремиера Фатмир Лимай, както и двете опозиционни партии. Единствените подкрепили Тачи за диалога с Белград са неговата някогашна партия, Демократическата партия на Косово (ДПК) и партията на косовските сърби, Сръбска листа.

Хашим Тачи: Косово няма да се дели, няма да се разменят територии

Косовският премиер Хашим Тачи заяви, че "Косово няма да се дели" и няма да има размяна на територии, и се надява, че такова нещо няма д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com