Османи: Залагаме всички карти на юни за преодоляване на блокадата

2328
Османи: Залагаме всички карти на юни за преодоляване на блокадата
Снимка: БГНЕС

Всяко едно решение може да се вземе единствено при възстановено доверие. При изгубено доверие решение не може да бъде взето. Доверието е като мозайка – трябва да се изгради камъче по камъче. Смятам, че започнахме този важен процес на изграждане на доверието между двете държави – България и Северна Македония. Планираме в следващия период, по-специално през следващите 2-3 седмици да изградим това доверие с големи и малки стъпки, които бяха пропуснати през изминалия период поради много причини.

Това заяви министърът на външните работи на РС Македония Буяр Османи след края на международния панел „Пътят до Преспа“, който е подготовка за участието в международната конференция „Prespa Forum Dialog, която ще се проведе на 1 и 2 юли тази година.

Министърът подчерта, че едновременно с това Скопие работи „заедно с нашите приятели в рамките на предложението на португалското председателство, което се обсъжда на различни форуми“.

Според РС Македония, то е добра основа за преодоляване на различията, тъй като взема предвид чувствителните теми за всички страни: македонската, българската, „но и на европейските държави, които не приемат билатерализация на преговорния процес“.

„Смятам, че португалското решение, въпреки че се движеше по червените линии, не прекрачи тези определени и от двете страни позиции, за да може да бъде отхвърлено.

Посланикът ни в Скопие се срещна с Буяр Османи

България остава отворена за открит и прагматичен диалог с Република Северна Македония, който да възстанови доверието между двете държав...

Работим с португалското председателство, работим двустранно с Република България, но и с държавите-членки, за да се използва този срок от няколко седмици и предложението да се претвори в окончателно решение за преодоляване на различията между нашите две държави“, подчерта Буяр Османи.

На въпрос относно правомощията за вземане на решение от страна на служебното правителство в София, той заяви, че позицията на новото правителство е конструктивна, включително по отношение за създаването на доверие, както по отношение на реториката, така и на стъпките.

„Надявам се, че през следващите дни и седмици ще предприемем стъпки за връщане на доверието. Няма никаква правна пречка Република България да разреши провеждането на Междуправителствена конференция въз основа на вече взето политическо решение от март миналата година.

Продължаваме да смятаме, че юни е най-добрият прозорец на възможности може би за следващите две години. Залагаме всички карти на юни като възможност за преодоляване на блокадата“, каза още министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Главчев обсъди с Курти разширяване на сътрудничеството на България с Косово

Дни преди изборите: Пендаровски се застъпи за конституционните промени в РСМ

Северно Косово: Сърбите имаха шанс за мирна промяна и го бойкотираха

Премахнаха НАТОвска бомба в Ниш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com