Оспорвани избори в Румъния - още не е напълно ясно кой печели

1793
Оспорвани избори в Румъния - още не е напълно ясно кой печели
Снимка: iStock/Guliver

Изходните сондажи показват напрегната надпревара между управляващата румънска либерална партия /PNL/ и левите социалдемократи /PSD/. Страховете от коронавируса възпрепятстваха вота, като се очакваше избирателната активност да достигне рекордно ниски нива - засега по предварителни оценки активността е само 33%, пише БГНЕС, позовавайки се на "Дойче Веле".

Докато премиерът Лудовик Орбан претендира за победа за дясноцентристката си Национално-либерална партия (PNL) въпреки близките резултати между съперниците, друга анкета показа, че левите социалдемократи (PSD) печелят с малка преднина, обобщава БГНЕС.

Румъния избира парламент насред кризата с коронавируса

Парламентарни избори се провеждат днес в Румъния. В страната се надяват да бъде сформирано стабилно правителство, което да се заеме с у...

"Разговорите за формиране на мнозинство ... няма да са дълги ... тази държава се нуждае от правителство възможно най-скоро", каза Орбан пред привържениците си и добави, че неговата партия има четири потенциални коалиционни партньори, за да формира мнозинство.

Един от екзитполовете дава на PNL 32% от гласовете, а PSD събира 28%. Друго изходно проучване показа различен резултат, извеждайки PSD, които доминираха в румънската политика от падането на комунизма през 1989 г., с 30,5%, а на PNL 29%.

На трето място в двете анкети с 16% се класира прогресивният алианс USR-PLUS, смесица от проевропейски технократи и активисти за социална справедливост и борба с корупцията.

Първите официални резултати трябва да бъдат публикувани по-късно днес.

Румънците пред труден избор: Избират парламент

Румъния провежда парламентарни избори в утре (06.12.20 г.). Румънците, живеещи в страната и в чужбина, са призовани да дадат своя вот з...

Въпреки недоволството от отговора на пандемията от коронавирус, Орбан получи подкрепа за PNL, като обеща да модернизира страната и да поддържа проевропейски път.

Над 18 милиона румънци имаха право да гласуват, въпреки че избирателната активност е спаднала до исторически минимуми отчасти поради опасенията за заразяване с коронавируса. До неделя следобед само една четвърт от онези, които имаха право да гласуват, са гласували, а средната избирателна активност е достигнала 33%, което е рекордно ниско ниво за парламентарни избори в страната. Ако PNL извоюва победа, тя ще бъде на път да стане най-голямата партия в 465-местния двукамарен парламент на Румъния за първи път от 30 години.

PNL все още няма да има управляващо мнозинство, като анализаторите прогнозират, че партията може да потърси коалиция с алианса USR-PLUS. Двете партии обещаха реформа на държавната администрация и укрепване на общественото здравеопазване и образователната система в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com