От ООН призовават Гърция да интегрира бежанците

2279
От ООН призовават Гърция да интегрира бежанците
Снимка: Getty Images/Guliver

Върховният комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) призова Гърция да интегрира бежанците в обществото, за да се справи с пандемията от COVID-19, след като местни гръцки жители се опитаха да спрат мигрантите и бежанците да стигнат до новото си жилище, като подпалиха хотела, в който трябваше да бъдат настанени, пише турското англоезично издание Daily Sabah

Според ВКБООН броят на търсещите убежище на петте гръцки острова, които се превърнаха във входна точка за тези, които искат да стигнат до ЕС, е спаднал за първи път от януари 2019 г.

През април в лагерите е имало 38 291 души, което е по-малко от 42 052 през февруари, съобщи американското тяло.

"Фронтекс" изпраща още 100 полицаи в Гърция

Агенцията на ЕС за контрол на външните граници "Фронтекс" изпраща 100 допълнителни експерти от 22 страни от ЕС в Гърция, съобщава МИА, ...

Това се дължи на "рязкото намаляване на пристигането по сушата и през морските граници" от съседна Турция и прехвърлянето на уязвими мигранти в континентална Гърция, според Филип Леклерк, представител на ВКБООН в страната.

Броят на пристигащите намалява поради ограниченията за движение, наложени от Турция, за да спре разпространението на пандемията от коронавируас, както и засилените гръцки патрули по границите му.

Независимо от това, хората, които все още живеят в лагерите на островите Лесбос, Хиос, Самос, Лерос и Кос, продължават да страдат от пренаселеност и нездравословни условия в лагери, построени за общо 5 400 мигранти, заяви Върховният комисариат на ООН за бежанците.

"Видяхме гръцкия отговор на COVID-19 и тя се справи много добре и бързо", каза Леклерк на онлайн пресконференция, предаде агенция Фокус.

Но той апелира към гръцкото правителство да разреши на бежанците „да си изкарат прехраната и да се интегрират в гръцкото общество ... да помогнат на тези хора отново да се изправят на крака“ и да позволят островните лагери да бъдат затворени.

5000 мигранти от гръцките острови се връщат в страните по произход

Създаване на специален временен механизъм ще позволи на мигрантите, които са в лагери на гръцките острови, в рамките на месец да могат ...

Гърция наложи ранни антивирусни ограничения и бе засегната по-малко от коронавируса от много европейски държави.

Леклерк предположи, че бежанците могат да помогнат в селскостопанския сектор, който страда поради ограниченията за движение за нормалните сезонни работници от съседни страни.

Междувременно протестиращите местни хора спряха търсещите убежище, преместени от претоварените острови в Егейско море, да достигнат до нови места за настаняване в Северна Гърция и подпалиха хотел, в който трябваше да бъдат настанени, съобщиха гръцките власти в сряда.

Полицията съобщи, че около 150 протестиращи са попречили на автобуси, превозващи 57 души, докарани до континенталната част от източния остров Лесбос, да стигнат до хотел под наем в село в северния регион на Пела и подпалиха стая в приземния етаж на хотела.

Автобусите бяха пренасочени в друго село в района на Пела, където протестиращите направиха пътни блокади, за да не бъдат настанени в местен хотел. В крайна сметка групата е откарана в северния град Солун, където са настанени в хотел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com