Пендаровски: Пътят ни към ЕС е несправедливо блокиран

3761
Пендаровски: Пътят ни към ЕС е несправедливо блокиран
Снимка: Български патриоти

„След като пътят ни към Европейския съюз беше несправедливо блокиран, всички ние, цялата нация, политиците на власт и в опозиция, през последните две години, освен че бяхме разочаровани, бяхме обсебени от идеята да получим зелена светлина за започване на преговори с Брюксел. Европейският съюз е най-добрият вариант за нас и честно казано, нямам търпение да дойде денят, в който ще започнем и още повече денят, в който ще приключим преговорите за членство. Въпреки това, в настоящия контекст, когато знаем своите червени линии и публично ги защитаваме, не бива да се занимаваме с това колко време ще отнеме на другите да се изправят пред истината за нас. Вместо това трябва да сме обсебени от ключовите реформи у дома”. Това каза в годишното си обръщение към парламента президентът на РС Македония Стево Пендаровски.

Македонският президент се спря на парламентарните избори в България, по време на които „чухме реторика, която надхвърля всички предишни твърдения, свързани с нашата история, език и идентичност”.

Пендаровски: Идеята на премиера Петков е добра, но шест месеца е твърде дълъг срок (ВИДЕО)

"Не съм очаквал новото българско правителство веднага след избирането му да каже „да" или „не“ за начало на преговори...

„Една от тезите е, че извършваме системна дебългаризация, което е сериозно обвинение, нямащо нищо общо с действителността”, каза Пендаровски. Той заяви, че не е възможно, ако има такъв процес, посланиците на 30 държави, акредитирани в Скопие, да не информират своите столици за това. „Ако има такъв процес, той би бил равносилен на геноцид”, подчерта президентът.

Според него новоизбраното правителство в България изпраща послания с различна интонация. Пендаровски заяви, че е напълно съгласен с тезата, че акцентът в отношенията трябва да бъде преместен от миналото към настоящето и вместо да се обсъждат етническите чувства на хората отпреди 10 века, да се говори за бъдещето, енергийната и инфраструктурната връзка и Коридор 8.

Европейската интеграция няма алтернатива, но има цена. Ако, обаче тази цена означава отказ от нашата идентичност, не виждам политик, който би искал да продаде народа си за такава европейска интеграция. Наскоро приетата с абсолютен консенсус в това събрание резолюция относно позициите на македонската държава е достатъчно показателна”, заключи Пендаровски и успокои гражданите, че ако блокадата за еврочленството продължи, това няма да дестабилизира сигурността на РС Македония.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com