Пендаровски: Решението с България трябва да е съгласувано с Договора за приятелство и сътрудничество

2258
Пендаровски: Решението с България трябва да е съгласувано с Договора за приятелство и сътрудничество
Снимка: БГНЕС

За съжаление, ситуацията ни пречи да започнем присъединителни преговори с ЕС, макар вече да сме изпълнили всички условия. Това заяви президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за гръцкия вестник "Вима", дадено преди посещението му в Гърция на 5 и 6 октомври.

В интервюто, цитирано от агенция МИА, Пендаровски изразява надежда, че преговорите с новото правителство в София ще продължат и че решението трябва да е в съответствие с Договора за приятелство и сътрудничество. "Ще продължим да действаме конструктивно в разговорите с официална София. Решението на забележките на България трябва да е съгласувано с Договора за приятелство и сътрудничество между двете страни и да зачита правото на самоопределение на нашата нация, както и националната идентичност и македонския език. Надяваме се след изборите в България да продължим разговорите с новоизбрания президент и с политическо правителство с пълна власт, която ще има мнозинство в парламента", изтъква Пендаровски.

Пендаровски: България и РС Македония не преодоляха взаимните си стереотипи една към друга

На научна среща в Академията на науките в Скопие президентът Стево Пендаровски заяви, че външната интегрираност е ключова предпоставка...

В интервюто със заглавие "Прилагането на Преспанския договор е международно и наше вътрешно задължение" президентът изтъква значението на Договора с Гърция и за двете стани, казва, че "най-важното е, че определи бъдещите ни отношения" и е обрат към подобряване на икономическото сътрудничество, поемането на инициативи в много области като сигурността, отбраната, образованието, науката и културата.

"Договорът е отличен пример за решаване на двустранните проблеми между две съседни страни. На Северна Македония той даде възможност да стане 30-ят член на НАТО, реализирайки една от двете стратегически цели в евроатлантическата интеграция. Той повлия позитивно на европейската ни интеграция с оглед на това, че днес Гърция е един от най-силните ни поддръжници. Договорът от Преспа не беше лесен и за двете страни. Но значението и позитивното му влияние ще се проявят повече през следващите години", казва Пендаровски. Той допълва, че като президент подкрепя не само политическото решение за приемане на Договора, а и правилното и своевременното му прилагане, като казва, че Комисията за учебниците е постигнала напредък, а препоръките трябва да се прилагат и от двете страни.

По отношение на договора между Република Северна Македония и Турция за сътрудничество в областта на отбраната, който предизвика реакции в Гърция, Пендаровски обяснява в интервюто, че между двете страни има дългогодишно сътрудничество в тази област, "така че подписването на този договор не е нещо ново" и той "не може да постави в опасност отличното военно сътрудничество с Гърция". "Напротив, след подписването на договора от Преспа и нашето членство в НАТО сме свидетели на засилване на сътрудничеството между нашите министерства на отбраната и армиите", казва президентът Пендаровски и посочва, че "Северна Македония избра Гърция, за да подпише технически договор за въздушен надзор, което означава, че гръцки самолети ще защитават нашето въздушно пространство, специалните части провеждат съвместни учения". "Имаме за цел да продължим това сътрудничество в бъдеще. Планът за двустранно сътрудничество в областта на отбраната за 2021 г. се състои от 69 активности", изтъкна президентът Пендаровски в интервюто за в. "Вима", предава 24 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com