Пендаровски: Толкова пъти се опарихме с блокадата, че искам да изчакаме

4010
Пендаровски: Толкова пъти се опарихме с блокадата, че искам да изчакаме
Снимка: Getty Images

Докато в България не се сформира правителство, а преди това не бъде конституиран парламентът, не би трябвало да се занимаваме с изявления, които идват в момента от хора, които все още нямат политическа легитимност. Това заяви президента на РС Македония Стево Пендаровски по време на съвместната си пресконференция с полския си колега Анджей Дуда.

„Става въпрос за изказвания, без значение от кого идват – дали от служебния министър на външните работи или от кандидатите на президентските избори, или от онези, които би трябвало да сформират бъдещото правителство, но не знаем дали ще успеят да го направят. Това са изказвания на хора, които или нямат пълна политическа легитимност, или става въпрос за кандидати, които първо трябва да станат членове на правителството или да сформират органите на властта в София”, каза Пендаровски. Изказването му бе в отговор на въпрос относно позициите на президента на България Румен Радев, както и на спрягания за бъдещ премиер Кирил Петков.

Пендаровски: България и РС Македония не преодоляха взаимните си стереотипи една към друга

На научна среща в Академията на науките в Скопие президентът Стево Пендаровски заяви, че външната интегрираност е ключова предпоставка...

Македонският държавен глава заяви, че независимо дали в София ще има или не ново правителство, той остава предпазлив реалист.

„Толкова пъти се опарихме в очакване да се свали необоснованата блокада от страна на София, че наистина бих изчакал да видя, с кого конкретно ще разговаряме утре, вдругиден и след 21-ви не само на президентско ниво, но и на ниво Министерство на външните работи, които де факто водеха разговорите досега”, каза още Пендаровски.

По повод изказването на Радев, че в РС Македония се извършва системна дебългаризация, македонският президент отговори, че тези твърдения очевидно не се основават на реалността и голият факт за това е преброяването, което скоро приключи.

„Няма нито един устен или писмен документ, нито сигнал в Комисията срещу дискриминацията, която единствено отговаря за тези неща, нито пред някой друг орган – прокуратура, полиция и т.н., нито един случай на човек, който се е самоопределил като българин, а преброителите да са му попречили. Ако сме преброили над 1 800 000 души и ако от другата страна се твърди, че има над стотици хиляди техни граждани, които имат българско гражданство, а никой от тях не се е оплакал, че му е отказано правото да изразява националната си идентичност, се питам за каква системна дебългаризация говорим? Предполагам, че става въпрос за изказвания, които вероятно правят препратки назад в миналото. Винаги във всички разговори с нашите български приятели съм настоявал, когато говорим за присъединяване към ЕС, който е създаден през 1957 г. и има ясен набор от критерии и принципи, според които се влиза там, преговаря се и се става член, да не говорим за Х или XV век - нека оставим това на историците. В момента, повтарям, и преди преброяването, а и след това няма нито един записан случай на наш гражданин, който се е самоопределил като етнически българин, живеещ в РС Македония и е потърсил защита от нашите отговорни институции, защото това право му е било отнето”, каза президентът Стево Пендаровски.

Дуда в Скопие: Ако България продължи да казва „не” на РС Македония, аз лично се ангажирам да ви помогна

Надявам се, че новосформираното правителство в България ще има по-конструктивна позиция относно присъединяването на РС Македония към ЕС...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com