Поотделно: България и Северна Македония почетоха Гоце Делчев (СНИМКИ и ВИДЕО)

4023
Поотделно: България и Северна Македония почетоха Гоце Делчев (СНИМКИ и ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

България и Северна Македония изглежда почетоха 152-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев поотделно след като през 2017 година двете страни се договориха да организират съвместни чествания на общи исторически събития и личности, насочени към укрепване на добросъседските отношения в духа на европейските ценности.

Припомняме също, че през 2023 г. югозападната ни съседка въведе драконовски мерки на границата и не допусна български граждани да почетат годишнина от рождението на българския револиционер. Имаше и отказ на властите там да се преклонят заедно с българаската делегация пред героя. Съвместно честване не се състоя и по повод годишнината от гибелта на Гоце Делчев. ОЩЕ: България и РСМ няма да отбележат заедно годишнината от смъртта на Гоце Делчев

Честването в България

Най-тържествено паметта на революционера у нас беше отбелязана в Благоевград. Там се състоя ритуал по полагане на венци и цветя, в който участваха военнослужещи от 3-ти механизиран батальон. Годишнината беше отбелязана и в град Гоце Делчев.

Цветя пред паметника на революционера бяха положени и в столицата, като преди това имаше сутрешно матине с участието внука на Гоце Делчев Христо Христов. В рамките на събитието беше представена и поезията на Елисавета Шапкарева.

„Светла памет на големият български революционер и македонски войвода - Георги (Гоце) Николов Делчев, дал живота си за освобождението на българите в Македония и Одринска Тракия“, написа в социалната мрежа евродепутатът Андрей Ковачев в социалната мрежа. ОЩЕ: България и Македония през 2023 г.: Черни списъци и липса на защита за българите

Честването в Северна Македония

В югозападната ни съседка правителствено-държавна делегация отбеляза тържествено 4 февруари - рождената дата на Гоце Делчев в църквата "Свети Спас" в Скопие, съобщи македонското правителство, като в съобщението никъде не се споменава за представители на българската държава.

В съобщението също така властта в Скопие нарича Гоце Делчев "великан и радетел на македонската революционна кауза и държавност". ОЩЕ: Пендаровски: Гоце Делчев е македонски революционер (СНИМКИ)

Кой е Гоце Делчев?

Гоце Делчев е български революционер, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети. Роден е в Кукуш на днешната дата през 1872 г. и загива в битката край село Баница на 4 май 1903 г.

Завършва гимназия в Солун, бил е юнкер във Военното училище в София, но е изключен заради възгледите си. Учител е в Ново село, Щипско и Банско.

Делото му е сравнявано с това на Васил Левски, защото по примера на Апостола налага идеята за вътрешна мрежа от революционни комитети, става инициатор за изграждане на четническия институт като въоръжена сила на ВМОРО. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com