Пратеникът на ООН Нимиц е обнадежден за спора на Гърция и Македония

796
Пратеникът на ООН Нимиц е обнадежден за спора на Гърция и Македония

Пратеникът на ООН Матю Нимиц заяви в сряда, че е "много обнадежден", че е постижимо решение за прекратяване на 27-годишния спор между Гърция и Македония за името на бившата югославска република.

"Надявам се, че този процес се движи в положителна посока", каза Нимиц след разговори с пратеници от двете страни в ООН.

Гръцки военен кораб се сблъска с турски патрулен катер

Малък гръцки военен кораб в сряда се сблъска с турски патрулен катер близо до оспорвана островна група в Егейско море, каза гръцката фл...

Гръцките възражения срещу използването на името Македония след независимостта на балканската държава през 1991 г. възпрепятстват кандидатурата на Скопие за присъединяване към Европейския съюз и НАТО, предае БГНЕС.

Македония е известна като Бивша югославска република Македония (БЮРМ) в Организацията на обединените нации, но Съветът за сигурност признава, че това е временно име, когато се е съгласи с нейното членство.

Нимиц каза пред репортери, че е представил пакет от предложения на двамата пратеници, които ще се върнат в столиците си, за да се консултират с правителствата си през следващите седмици.

Скоро специалният пратеник ще отпътува за Гърция и Македония, за да обсъди предложеното решение, което не съобщи пред медиите след двучасовата среща.

Гърция прие окончателно ограничаване на правото на стачка

Гръцките депутати приеха нови мерки за осъществяване на изискваните от кредиторите на страната реформи, предаде БГНЕС. Според новите з...

"Виждам това като добър набор от идеи, компромис и пакет, така че и двете страни трябва да се чувстват комфортно и да стигнат до достойно и задоволително решение", каза той.

Някои от решенията се появиха, включително името "Нова Македония" или "Северна Македония", но гръцките националисти твърдят, че изобщо не трябва да се споменава думата Македония.

Гърция твърди, че използването на Македония предполага, че Скопие има териториални претенции към собствената й Македония - северна област, която се гордее с пристанищните градове Солун и Кавала и е център на древното царство на Александър Велики, източник на гръцка гордост.

Няколко кръга разговори, насочени към разрешаване на спора, се провалиха, но Нимиц каза, че вярва, че резултатът ще бъде различен този път. "Наистина вярвам, че имаме ръководства както в Атина, така и в Скопие, които наистина искат решение", каза той.

Земетресение от 4,5 по Рихтер в Гърция

Земетресение с магнитуд 4,5 по Рихтер е било регистрирано в Гърция, стана ясно от сайта на Европейския средиземноморски сеизмологичен ц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com