Правителството на Ципрас оцеля при вот на доверие

1439
Правителството на Ципрас оцеля при вот на доверие
Снимка: Getty images/Guliver

Гръцкият премиер Алексис Ципрас очаквано спечели вота на доверие в парламента в петък късно вечерта, получавайки подкрепа преди тройно изборно предизвикателство, което стартира този месец, предаде БГНЕС.

Гърция ще проведе местни избори едновременно с изборите за Европейски парламент на 26 май, последвани от парламентарни избори през октомври.

Бурен сблъсък между управляващи и опозиция в гръцкия парламент

Първият ден на разискванията в гръцкия парламент за гласуване на вот на диверие на правителството беше доминиран от ожесточен и продълж...

Общо 153 от 300 депутати гласуваха за Ципрас, който сам поиска вота на доверие – вторият за една година - след като дясната опозиция се опита да порицае един от заместник-министрите в неговото правителство.

След като получи подкрепа, Ципрас каза пред депутатите, че "този парламент постепенно ще се справи с несправедливостта в името на бъдещите поколения и бедните". Говорейки за европейските избори той добави: "На 26 май гръцкият народ ще изпрати послание към елита, но и към арогантните. Ще продължим да работим с достойнство, смирение, упоритост и ще отговаряме само пред обществото“.

Преди гласуването Ципрас поиска от парламента да даде възможност на правителството "да изпълни следващите четири години от нашия план за социално възстановяване".

След четири години на власт, Ципрас изостава в социологическите проучвания с около 5% от основната опозиционна партия „Нова демокрация” и се надява да съживи лявата си партия "Сириза" до края на мандата си през октомври.

"Европейските и местните избори по принцип се считат за вторични гласове в сравнение с националните избори", казва Танасис Диамантопулос, професор по политика в университета "Пантеон" в Атина. "Но този път европейските избори са почти толкова решаващи за Гърция," допълни той, като "нещо като генерална репетиция" за националното законодателно гласуване.

Скандал в Гърция - ходил ли е Ципрас на луксозна почивка дни след огнената трагедия при Атина?

В Гърция избухна пореден политически скандал, след като основната опозиционна партия "Нова демокрация" обвини премиера на страната Алек...

Ципрас поиска вота на доверие, след като „Нова демокрация“ се опита да порицае на заместник-министъра на здравеопазването Павлос Полакис. Полакис предизвика неодобрение, след като заяви, че е "срамно", че кандидатът за избори на „Нова демокрация“ - 34-годишният психиатър Стелиос Кибуропулос, който страда от мускулна атрофия на гръбначния стълб - е използвал квота за хора с увреждания, за да си намери работа в държавна болница.

Лидерът на "Нова Демокрация" Кириакос Мицотакис каза, че е "изнудването" как Ципрас "е превърнал критиките във вот на доверие", наричайки премиера "лъжец" и "лицемер".

Ципрас се надява да извлече полза от икономическите резултати на Гърция под управлението си, когато страната бавно се възстановява от години на драконовски мерки за строги икономии. Във вторник той съобщи, че е намалил данъците върху храните, енергетиката и хотелско настаняване и отпуска допълнителна месечна добавка към пенсията за най-бедните пенсионери в страната. Ципрас каза също, че заради правителствените спестявания и по-добра от очакваната фискална година, Гърция ще може да изплати 3,6 млрд. Евро (4,03 млрд. долара) в "скъпи" заеми от Международния валутен фонд.

Опозицията критикува мерките като "политически опортюнизъм", целящ да купи гласове. В сряда след новината за намаляването на данъците, либералният вестник "Катимерини" излезе със заглавие: "Последния залог на Ципрас".

Въпреки икономическото възстановяване след 2017 г., гърците все още се борят с дълбока рецесия, а безработицата остава най-високата в еврозоната с 18%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Нов граничен пункт със Северна Македония: Изпълнението на проекта е в ход

Предизборни излияния: В Скопие искат българите още да не се вписват в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com