Пребиха сръбски опозиционер (СНИМКА)

2287
Пребиха сръбски опозиционер (СНИМКА)
Снимка: Pixabay

Лидерът на опозиционната Републиканска партия в Сърбия Никола Сандулович е бил пребит от служители на тайните служби. Боят е извършен след като Сандулович е задържан за разпит. Това съобщиха неговите роднини и адвокатът му.

При арест

Сандулович бе арестуван в дома си на 3 януари от Агенцията за сигурност и информация (БИА). Причината за задържането му е заради това, че той се извини за сръбските престъпленията срещу етническите албанци по време на войната за независимост на Косово през 1998-99 г. До момента няма никаква информация за състоянието на лидера на Републиканската партия.

Един от най-известните сръбски адвокати Чедомир Стойкович съобщи, че съпругата на Сандулович го е информирала, че мъжът ѝ е бил отведен насила от службите за сигурност и е бил подложен на "брутално насилие". "Току-що се чух със съпругата на Никола Сандулович, която ми каза, че в периода от 16:00 ч. до 20:00 ч. той е бил отведен против волята си от службите за сигурност, които са го пребивали в продължение на 4 часа и са използвали брутално насилие. След това той е отведен от стаята му във военната болница, където е бил държан до следобедните часове, без да информират семейството или адвокатите. По-късно той е върнат у дома с линейка", пише Стойкович.

ОЩЕ: Сръбският военен министър: Няма място за паника, не се връщаме към 90-те години

Според дъщеря му Клара Сандулович политикът е бил неутрализиран с военно нервнопаралитично вещество. По тялото му има различни следи и наранявания. От снимките и видеоматериали ясно се вижда тежкото състояние на лидера на РП. Сандулович заяви пред хърватския вестник "Слободна Далмация", че се е върнала от Сплит, Хърватия, където е празнувала Коледа, след като баща ѝ е бил обявен за изчезнал. "Вчера майка ми намери вратата на къщата отключена, а баща ми го нямаше ... Тя веднага отишла в полицията, за да съобщи за изчезването му, а те ѝ казали да не се притеснява, че той е в безопасност и ще се върне. Това беше първият знак, че нещо не е наред", разказа още тя пред хърватското издание.

Извинението

Ден преди ареста си Сандулович посетил Преказ, където положил венец и изказал съболезнования на семейство Яшари, което бе ликвидирано по време на войната. "Аз съм единственият политик от Сърбия, който дойде в Преказ, за да изрази своята почит към невинните албански жертви. Извиних се и помолих за прошка от името на сърбите, които не са извършили това", написа той.

ОЩЕ: Опозицията: Обявяването на задължителна военна служба в Сърбия е популистки акт

Сандулович е един от малкото видни сръбски политици, които приемат едностранната декларация за независимост на Косово от 2008 г. Той е и силен проевропейски глас в страната. Това го превърна в мишена на медийни нападки, както и на физически атаки през последните години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Вучич търси помощ от южноамериканските държави срещу резолюцията на ООН за Сребреница

Гърция пусна мобилно приложение, за да се докладват нарушения по плажовете

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

„Правителствата са безсилни, но хората сме силни“: Активисти в Истанбул протестират за помощ към Газа

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани