Премиерът на Косово поиска помирение със Сърбия, Белград не приема

999
Премиерът на Косово поиска помирение със Сърбия, Белград не приема
Снимка: Getty Images / Guliver

Косово е готово да се помири със Сърбия срещу признаването от страна на Белград на независимостта му. Това обяви министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай, предаде БГНЕС.

"Признаване (...) какво може да даде Косово за постигането на това споразумение? Помирение, тъй като ние нямаме какво повече да дадем. Помирението - това не е малко, това означава, че ще забравим нашата болка, нашите загинали, щетите, жертвите на сексуално насилие, унищожената и ограбена икономика. И когато се помирим, ще дадем много, много повече отколкото някой може да даде", каза Харадинай, цитиран от белградския кореспондент на ТАСС.

Сръбският президент отхвърли "американския пакет" за Косово

Президентът на Сърбия Александър Вучич отхвърли работния документ за косовския въпрос, познат като „американски пакет“, пре...

От сръбска страна министърът на отбраната Александър Вулин заяви в отговор на Харадинай: "Отначало вие изнасилвахте и убивахте жени и деца, палехте села, грабехте имущество, убивахте войници и полицаи. Изгонихте 250 хиляди души от домовете им, унищожихте десетки църкви и манастири, нарушихте всяко от обещанията, които дадохте по време на Брюкселските договорености. А сега искате Сърбия да приеме всичко това, да признае и да още да иска помирение за конфликт, който не искаше и не е започвала?"

От началото на май в Косово са регистрирани над десет акта на насилие срещу сръбско население, включително нападения срещу домове и медицински пунктове, кражба на добитък, пребивания. През последната седмица са регистрирани редица особено резонансни нападения от страна на косовски албанци, припомня агенцията.

В сряда вечерта трима жители на Косово етнически сърби, сред които жена, бебе на шест месеца и 14-годишно дете, са били нападнати от косовски албанци в в село Старо Грацко. Извиканата на мястото полиция употребила сълзотворен газ срещу сръбската жена и двете ѝ деца, те са получили силни изгаряния на очите. Преди това - на 28 май, косовски албанци хвърляха камъни по сръбски поклонници, дошли да се поклонят в полуразрушената черква "Св. Троица" в село Петрич. В четвъртък група косовски албанци са блокирали на пътя автомобил на православен свещеник, в който той пътувал със семейството си и го нападнали заради водената по-рано от него служба в село Петрич.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com