"Приятелски" мач доведе до голям скандал между Турция и Гърция

2821
"Приятелски" мач доведе до голям скандал между Турция и Гърция
Снимка: Getty Images/Guliver

Турция изрази пред посланика на Гърция в Анкара "силен протест" по повод отношението на гръцките власти към футболния клуб "Галатасарай" преди планиран приятелски мач в Атина, предаде Ройтерс. Скандалът възникнал, след като гръцките власти не признали тестовете срещу COVID-19 на турските футболисти и ги накарали да направят нови, предава 24 часа

Гръцкият посланик в Анкара е бил повикан днес в турското външно министерство. Футболистите на "Галатасарай" пристигнали вчера в Атина с частен самолет, за да участват в приятелски мач с гръцкия клуб "Олимпиакос". Гръцките власти поискали от футболистите да се подложат на бързи тестове за ковид на летището, въпреки представените от тях резултати от PCR-тестове. Футболистите на "Галатасарай" отказали да повторят тестовете и съответно да влязат в Гърция. така в крайна сметка мачът бе отменен.

Българин е един от основателите и първи капитан на турския гранд Галатасарай

По традиция на всяка семейна вечеря се разискват интересни въпроси и теми. Докато за другите хора масата е място за клюки, за мен често...

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обсъди случая по телефона с гръцкия си колега Никос Дендиас, предаде в. "Хюриет дейли нюз". Турското външно министерство обвини Атина в "произвол". "Злобното и неспортменско отношение, което бе показано спрямо "Галатасарай" в Атина, не може да бъде прието. Винаги стоим зад нашите отбори", посочи Чавушоглу. "Фактът, че предоставените от нашите футболисти PCR-тестове бяха сметнати за невалидни и целият отбор е трябвало да извърши повторно тестване, е далеч от джентълменството и добрата воля", заяви по-рано днес говорителят на турското външно министерство Танжу Билгич.

"Галатасарай" - клубът, който много пъти е представял Турция в Европа, за първи път се сблъсква с такова неуважително отношение. Очакваме извинения от официални гръцки представители за отношението им към нас, което противоречи на зачитането на човешките права", посочиха от истанбулския футболен клуб. Турският министър на младежта и спорта Мехмет Касапоглу и Турската футболна федерация също осъдиха действията на Гърция. От Турската футболна федерация посочиха, че с отношението си гръцките власти "вредят на духа на спорта". Гръцкият заместник-министър за защитата на гражданите Никос Хардалиас съобщи, че по негово нареждане турските футболисти не са били допуснати в Гърция заради това, че са отказали да им бъдат направени бързи тестове на летище "Елефтериос Венизелос". Отношенията между Турция и Гърция са обтегнати. Двете страни от години имат разногласия по редица въпроси. Миналата година съюзничките в НАТО бяха близо до въоръжен конфликт, което се отрази отрицателно върху отношенията между Европейския съюз и Турция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com