Проф. Кирил Топалов: Едно обединява всички в Северна Македония - антибългарската злост

8541
Проф. Кирил Топалов: Едно обединява всички в Северна Македония - антибългарската злост
Снимка: BTV

"Аз не коментирам политически, но от опита си като член на комисията – вече доста пъти ходихме в Скопие – гледам техните телевизии, чета техните вестници, чета техните коментари – За нас беше изненада това, че в тази братска държава,към която ние винаги сме се отнасяли с роднински чувства …че в нея няма нито една медия, организация, партия или партийка, нито двама души, които да изразят мнение различно от това на правителството, което и да е то.Няма и това е много странно. Едно е нещото, около което всички там са единни – и това е антибългарската злост. " Това каза пред btv проф. Кирил Топалов, лен на съвместната комисия за решаване на историческите въпроси`със Северна Македония.

От пътуванията му в страната си е създал впечатление, че цялостно северномакедонците нямат добро отношение към България. Като показателен пример той даде фактът, че Северна Македония никога не се е ангажирала с изграждането на магистрала към София, докато "нашата страна е коментирала този въпрос".

Посланикът на България в Брюксел настоява условията ни да бъдат включени в преговорната рамка със Северна Македония

Ние не можем да допуснем влизането на Република Северна Македония (РСМ) в ЕС да легитимира исторически манипулации. Ние не можем да при...

"Северна Македония има магистрали към Албания, Гърция и Сърбия, но към България държи един път от 50-е години. Очевидно не желае да има контакти. Нито един инфраструктурен проект няма, с който Република Северна Македония да кандидатства в ЕС. Не допускат българския бизнес там, тотална изолация“, уточни Топалов.

Експертът е категоричен, че България трябва да гледа своя интерес при решаването на казуса, защото: "Какво ще се случи, ако ние одобрим членството на Северна Македония в ЕС, а тя остане против нас. Затова трябва да се мисли какъв партньор бихме имали ние в ЕС."

Той опроверга твърдения, че България блокира пътя на Северна Македония към ЕС заради Русия.

Според него, теорията за германски натиск върху България за решаването на спора е нереална, тя е за вътрешна употреба на Северна Македония - които да кажат на гражданите си: "Ние на бугарите няма да им отстъпим нито на йота, тях европейците ще ги накарат". Потвърдило го и това, че след срещата вчера официални реакции по темата нямало, но... "какво са си казали иначе, ще се разбере по-късно". В същото време, според експерта, Северна Македония е държава, която "не е направила и на йота крачка напред през тези 30 г. след рухването на Югославия".

Захариева: Няма как да кажем "да" на преговори със Северна Македония за ЕС, и под външен натиск

Няма как на този етап да кажем "да" на започването на преговори на Северна Македония за членство в ЕС. Това каза външният министър Екат...

"Меркел каза ясно – разберете се вие. От това разбираме, че няма натиск, няма репресия върху България, това беше повече за вътрешна употреба в Северна Македония. Скопие казва "ние на бугарите няма да им отстъпим нито на йота, тях европейците ще ги накара“. Всяка по-малка държава има такъв страх или комплекс, че ще бъде натисната. Аз не вярвам, някой да ни натиска, не съм политик, но дълбоко се съмнявам, че някой ни натиска, особено познавайки рефлексите на ЕС. Това са свободни държави, които сами решават и определят своите политики, стига те да не влизат в конфликт с общата политика на ЕС. С какво влиза в конфликт решението евентуално на нашата държава все още да не даде път на една държава, в която стари титови рефлекси и методи на действие са на 101% запазени. Тази държава не е направила и на йота крачка напред през тези 30г. след рухването на Югославия, за да покаже, че се е демократизирала и има добросъседски желания, намерения и чувства към държавите, с които граничи.", коментира проф. Топалов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com