Прокурор: ЕУЛЕКС помага на мафията в Косово

17269
Прокурор: ЕУЛЕКС помага на мафията в Косово
Снимка: Getty Images/Guliver

Отстранената прокурорка на ЕУЛЕКС Мария Бемие каза днес, че е тъжна, че тя е разследвана, а не ЕУЛЕКС. Според нея ръководителите на мисията на ЕС в Косово сътрудничат с мафията и политиците в страната.

За вестник "Дневни аваз" тя каза, че се е опитвала да поправи вътрешните проблеми на мисията и че проговорила, когато вече нямала друга възможност, пишат медиите в Прищина. Тя изрази недоволството си, че е обект на разследване, въпреки че поискала да се разследват нейните обвинения към ръководителите на ЕУЛЕКС. Тя твърди, че те си сътрудничат с мафията и влиятелните политици в Косово, предаде БГНЕС.

Според Бамие това се извършва с позволението на шефа на Специалния отдел на ЕУЛЕКС Джонатан Рател. Той "не бил заинтересован от провеждането на разследвания на финансовата престъпност и унищожил звеното за разследване на ЕУЛЕКС". "Когато Рател ме отстрани, вече никой не се занимава с отдела за финансовите престъпления", добави Бамие.

Тя твърди, че е открила много нередности в работата на мисията и че има подслушвания, които потвърждават нейните съмнения, че шефът на правния отдел трябвало да разследва дейностите на прокурорката Ярослава Новотина и на съдията Франческо Флория. Между другото, това не се случи, подчертава Бамие.

За "Дневни аваз" тя казва още, че е открила доказателства, че престъпниците са давали пари на италианския съдия Франческо Флория, за да не разследва случая с хвърлената бомба в ресторант "Секирача" в Прищина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com