X
 
 

Пропадна опитът за подписването на пътна карта по кипърския въпрос

1393 0
photo of Пропадна опитът за подписването на пътна карта по кипърския въпрос
Снимка: iStock/Guliver
Близо едноседмичната мисия на спецпратеника на ООН Джейн Хол Лют в Кипър завърши неуспешно. След шест кръга консултации и неформална съвместна среща в петък вечерта в Никозия, лидерите на двете кипърски общности не успяха да се споразумеят за техническото задание, което трябва да формира основата за възобновяване на преговорите по Кипърския въпрос, съобщи БНР.

Макар че Джейн Хол Лют напусна Кипър в петък вечерта без желания резултат – съгласуван текст на техническото задание, тя изрази надежда, че двамата кипърски лидери ще успеят да насърчат ефективен диалог. „През седмицата имахме сериозни дискусии, които бяха много фокусирани. Това е непрекъснато усилие и двамата лидери са решени да продължат този процес”, посочи тя в изявлението си след последната неформална среща.

Борисов информира Ципрас и Анастасиадис какво е казал на Ердоган за Кипърския въпрос

Бойко Борисов е провел специални телефонни разговори с премиера на Гърция Алексис Ципрас и президента на Кипър Никос Анастасиадис. В тя...

„Няма разочарование, не се отказваме от надеждата, процесът е в ход“, допълни президентът на Кипър Никос Анастасиадис. „Страните са съгласни, че усилията за завършване на заданието ще продължат”, бе позицията на лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ.

След неуспешните усилия за постигане на съгласие и въз основа на доклада, който Джейн Хол Лют ще му представи, сега генералният секретар на ООН Антонио Гутериш трябва да вземе решение за начина, по който ще се движи процедурата.

Своеобразни „консултации” започва турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който пристига в събота в окупираните територии. Официалните му срещи с представители на политическото ръководство на кипърските турци са в понеделник.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Кога тръгва новото предаване на Слави?

Ще прави ли Слави Трифонов телевизия? И наистина ли е отложил учредяването на партията си? От 15 септември насам жълти вестници и сайтове подлагат...