Проучване: Гражданите на Северна Македония са против вписването на българите в Конституцията

4522
Проучване: Гражданите на Северна Македония са против вписването на българите в Конституцията
Снимка: БГНЕС

Повечето граждани на РС Македония са против включването на българите в конституцията, въпреки факта, че това е условие за започване на предварителни преговори с Европейския съюз, показва последното проучване на общественото мнение, проведено от Скопския институт за политически изследвания за нуждите на на „Детектор“.

Според него 56,1% от гражданите смятат, че Конституцията не трябва да се променя и в нея не трябва да бъдат включени българи и други нации, за да продължим преговорите с ЕС. Само 27,5% от анкетираните подкрепят конституционните промени.

Пендаровски иска извинение от София за македонските евреи

„Никъде в Европа болната концепция, наречена "окончателно решение на еврейския въпрос", не се прилагаше по-ефективно, както в оку...

Повечето от тези, които подкрепят конституционните промени, са етнически албанци. Цели 79,3% от етническите албанци подкрепят включването на българите в конституцията, докато 72,4% от македонците са против. Едва един на всеки десет македонци или 11,2% от анкетираните, подкрепя конституционните промени с цел включване на българите в конституцията. Съвсем различните нагласи на македонците и етническите албанци се допълват от факта, че само 8,8% от етническите албанци са против конституционните промени. Три четвърти от гражданите казват, че са достатъчно информирани какво представляват промените в конституцията и повечето се опасяват, че те ще имат негативни последици за страната. Проучването показва, че 75,4% от анкетираните казват, че знаят какво представляват промените в конституцията, в сравнение със само 17,3%, които казват, че нямат информация. 60,8% от анкетираните са на мнение, че конституционните промени ще имат негативни последици за страната, а 19,1% не очакват негативни последици.

И по този въпрос има доста противоположни мнения между македонци и етнически албанци. Докато 71% от македонците смятат, че промените в конституцията са имали отрицателни последици за страната, това мнение се споделя от само 31% от албанците, които в мнозинството от 42% смятат, че няма да има отрицателни последици. Това отношение споделят едва 11,2% от македонците. Мнозинството граждани не очакват нищо положително от конституционните промени. 54,5% казват, че конституционните промени няма да имат положителни последици за страната, а 28,3% смятат, че ще имат. Мнозинството граждани очакват опозиционната ВМРО-ДПМНЕ да остане последователна и да не подкрепи конституционните промени. Така са настроени 42% от анкетираните, а една четвърт или 25% очакват най-голямата опозиционна партия да промени отношението си. По отношение на етническите групи, 45,7% от македонците смятат, че ВМРО-ДПМНЕ ще остане последователна, в сравнение с 43,3% от етническите албанци, които очакват ВМРО-ДПМНЕ да отстъпи. Само всеки пети македонец или 19,2% вярва, че опозицията ще гласува за промените в конституцията, докато всеки трети албанец или 33% от анкетираните смята, че ВМРО-ДПМНЕ няма да гласува за промените в конституцията. Мнозинството граждани не са съгласни с конституционните промени дори в ситуация, в която Македония получава допълнителни гаранции. 45,3% от анкетираните заявяват, че не биха приели промяна в конституцията и продължаване на преговорите с ЕС заедно с допълнителни гаранции, които Македония ще получи. Подкрепа за конституционни промени в такава ситуация дават 35,7% от анкетираните. Сред албанците 78,5% подкрепят конституционните промени, докато само 7,7% са против. Анализът на възрастовата структура на отговорите показва, че най-големи противници на промяната на конституцията са по-възрастните граждани, а най-малко противници има сред младите.

Проучването на Института за политически изследвания в Скопие е проведено по телефона в периода от 2 до 6 май тази година сред представителна извадка от 1112 респонденти.

Германия: Промените в конституцията са единственият път към ЕС за Северна Македония

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com