"Работим за договор между Сърбия и Косово"

3479
"Работим за договор между Сърбия и Косово"
Снимка: iStock/Guliver

Александър Вучич и Хашим Тачи заявяват, че работят за договор между Сърбия и Косово, съобщава македонската редакция на Радио Свободна Европа.

Президентите на Сърбия и Косово, Александър Вучич и Хашим Тачи на Европейския форум в Алпбах в Австрия подчертаха, че споразумението между Сърбия и Косово е от ключово значение за стабилността в целия регион.

Милорад Додик: Сърбия трябва да поиска северната част на Косово

„Мисля, че четирите общини в северната част на Косово трябва да се реинтегрират в териториалния състав на Сърбия, да се осигури н...

Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че Косово е решено да постигне правно обвързващо споразумение със Сърбия, и че се проучва всяка възможна опция за това, включително корекции на границата.

"Времето да се направи е сега и имаме възможност. Не е лесно, много е трудно. Затова всички трябва да застанат зад това, трябва ни подкрепа от всички. Това не е само въпрос на вътрешен консенсус, но се нуждаем от подкрепата на всички тези, които искат да видят Западните Балкани в ЕС - страните от региона, държавите-членки на ЕС и други страни по света не трябва да се противопоставят или да се страхуват от потенциално споразумение между Косово и Сърбия, дори и ако такова споразумение предвижда корекция на границата. Гарантирам, че потенциалният договор между Косово и Сърбия според този сценарий няма да се основава на етнически признак. Косово ще остане мултиетническа държава и ще продължи да спазва правата на общностите, а същото трябва да важи и за Сърбия, тъй като договорът за мир и взаимно признаване ще има положително влияние върху региона и извън него ", каза президентът на Косово, добавяйки, че "възможността за постигане на мирно споразумение ще бъде една от най-големите вноски за изпълнението на програмата за разширяване на ЕС в Западните Балкани".

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че ако се постигне споразумение между Косово и Сърбия, това ще бъде много важно за Балканите, и "нещо, за което не сме могли дори да мечтаем."

В дискусията на тема "нови перспективи за разширяването на ЕС" Вучич заяви, че се полагат усилия да се направи нещо "за нашите народи."

Хашим Тачи поиска референдум за промяна границата със Сърбия

Косовският президент Хашим Тачи отново се обяви за "корекция на границата със Сърбия". Тачи обаче поясни, че не става въпрос за "замяна...

"За сърбите и албанците, защото се работи за тях, ние трябва да живеем заедно", каза Вучич., цитиран от ИА "Фокус".

Въпреки това, той добави, че всички са загрижени повече от сърбите и албанците.

"Повече гласове идват от Великобритания, отколкото от нас. Чудя се къде са границите? Ние смятаме Косово като част от Сърбия, а те като независима държава. Къде са границите? Половината от света казва, че Косово е независимо, а другата половина не" , каза Вучич.

Вучич, преди откриването на дискусията "Политически разговори" на Европейският форум, където заедно с Тачи участва в дискусия на тема "Нови перспективи за разширяването на ЕС", заяви, че ще разговаря с президента на Косово, както и с много международни партньори, на тема - решаването на косовския въпрос.

Хашим Тачи: "Да коригираме" границата със Сърбия

Президентът на Косово Хашим Тачи настоя в понеделник на своето предложение за корекция на границите и мирно разрешаване на конфликта съ...

Президентите на Сърбия и Косово се срещат в Алпбах в момент, когато интензивно се говори за решение, което би могло да включва, според официални лица, разделяне, разграничаване или корекция на границите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com