Растения завоеватели атакуват крепостните стени на Истанбул

3182
Растения завоеватели атакуват крепостните стени на Истанбул
Снимка: Getty Images

Стените на Стария град в Истанбул, които са един от най-дългите исторически артефакти в света, са под заплахата на "инвазивни" растения, пише БГНЕС.

Хюсеин Дирик, професор във факултета по горско стопанство на Истанбулския университет, казва, че растения като смокини, коприва, ailanthus altissima (дърво на боговете), акации, върби и тополи могат да накарат камъните да се разделят със своите дебели и силни корени, унищожавайки културното наследство и превръщането на добре запазените исторически структури в руини.

Имамоглу: Ердоган е дал милиони турски лири за сайта на община Истанбул

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е похарчил 80 милиона турски лири (13 млн. долара) за уебсайта на община Истанбул за период от ...

Говорейки пред информационната агенция "Демирйорен", професорът заяви, че такива структури са широко засегнати от флората на региона, в допълнение към климатичните условия, и корените на тези така наречени "инвазивни растения" - независимо дали под формата на плевели или дървета - могат да бъдат пагубни за запазването на исторически артефакти, тъй като те причиняват големи вреди във времето.

Дирик, който изучава вредите, причинени на растенията на исторически структури, предупреди, че историята трябва да бъде запазена чрез редовно наблюдение и периодично почистване.

"Тези растения са с малки семена и се разпространяват бързо. Те са красиви, разбира се, но когато успяват да се установят на исторически сгради, те започват да поникват и да се разрастват бързо по тях. За кратки периоди от време те нанасят големи вреди на такива структури с техните бързо растящи корени".

"Те растат при трудни условия, но бързо се размножават. Тревистите растения не нацепват и не разрушават структурите в началото, но причиняват образуването на мухъл по камъните и стените, където се захващат, създавайки идеалната почва за дървета", посочи още експертът.

Опозицията се обединява в Истанбул срещу Ердоган за прегласуването

Кандидатът на опозиционната Демократична лява партия Муаммер Айдън обяви, че се оттегля от участие на повторните избори в Истанбул, пре...

Припомняме, че изграждането на 1600-годишните стени започва през V век и за дълго време те са правили града невъзможен за завладяване от чужди сили - от арабските армии до османците. Стените заобикалят бреговете на Босфора, както и едно по-високо място, където са се намирали жилищните помещения на градските владетели. Близо 200 наблюдателни кули, всяка с височина 25 метра, дават допълнителна сигурност на града, който се е сблъсквал с постоянни нападения в своята история.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Главчев обсъди с Курти разширяване на сътрудничеството на България с Косово

Дни преди изборите: Пендаровски се застъпи за конституционните промени в РСМ

Северно Косово: Сърбите имаха шанс за мирна промяна и го бойкотираха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com