Разследват за комунистически престъпления председателя на румънския парламент

2802
Разследват за комунистически престъпления председателя на румънския парламент
Снимка: Getty

Инcтитyтът за разследване на престъпленията на бившия комунистически режим в Румъния (IICCMER), се е самосезирал и е започнал разследване срещу председателя на сената и бивш външен министър Теодор Мелешкану. Разследването е за събитията от декември 1989 г., пише в. "24 часа", като се позовава на съобщения в румънските медии.

Разследването започна след като в медиите бяха публикувани дипломатически телеграми от периода, в който в румънския град Тимишоара започват вълнения, довели до рухването на комунистическия режим на Николае Чаушеску в страната. Теодор Мелешкану е бил представител на румънската делегация на срещи във Виена в периода 19-20 декември 1989 година. Според публикациите в официалното си качество Мелешкану е дезинформирал и въвел в заблуда останалите дипломатически представители за събитията в Тимишоара, представяйки тогавашната реакция на комунистическите власти като "слухове, разпространявани с враждебни намерения" и "непотвърдени медийни твърдения".

Окончателно: Ливиу Драгня отива в затвора

Бившият първи човек в румънската политика - председателят на социалдемократите Ливиу Драгня, ще трябва да лежи в затвора за 3,5 години....

Румъния е единствената държава в източния блок, където рухването на комунистическия режим е придружено с кървава революция. В периода 16-25 декември 1989 година страната е обхваната от протести, улични боеве и големи демонстрации. 1142 души са убити по време на събитията, а ранените са 3138. Румънският диктатор Николае Чаушеску и съпругата му Елена са екзекутирани след кратък процес на 25 декември 1989-а.

Институтът за разследване на престъпленията на комунистическия режим в Румъния е упълномощен да води разследвания от научна гледна точка на престъпления, злоупотреби и нарушения на правата на човека по време на целия период на управление на комунистическия режим. Институтът има право да сезира правораздавателните органи. По отношение на Мелешкану институтът е започнал проучвания на архивни документи, издирване на свидетели, събиране на доказателства и други специфични следователски материали.

Институтът уточнява, че в случай, че бъдат идентифицирани конкретни индикации относно извършването на престъпни деяния, може да уведоми компетентните органи, съобщава News.ro.

„С оглед на информацията, публикувана в пресата, Институтът за разследване на престъпленията на комунизма (IICCMER) е уведомен служебно относно обстоятелствата и условията, при които г-н Мелешкану действа като представител на румънската делегация на заседанията от Виена от 19-20 декември 1989 г. в контекста на престъпления срещу човечеството от властите на комунистическия режим по време на събитията в Тимишоара, които доведоха до многобройни загуби на човешки животи и сериозни наранявания на много хора ".

Румъния отдаде почит на жертвите на революцията от 1989 година

Хиляди хора излязоха по улиците на румънската столица Букурещ в неделя, за да си спомнят онези, които загубиха живота си в революцията ...

Според дипломатическите телеграми Мелешкану е участвал като длъжностно лице в дезинформацията и заблудата, упражнявани от тоталитарния комунистически режим, като подвежда присъстващите на събитието дипломатически представители по отношение на престъпленията и злоупотребите, извършени в Тимишоара, поставяйки престъпленията, извършени от в категорията „слухове, публикувани с враждебни цели“ и „непотвърдени съобщения за новини“.

"Анализирайки фактите с възможни престъпни последици, извършени от г-н Мелескану Теодор Виорел, IICCMER започна специфичната процедура по разследване. В този случай бяха разпоредени разследвания на архивните документи и идентифициране на свидетели, ще се администрират доказателства и други дейности, специфични за разследващата дейност на IICCMER", посочва Институтът за разследване на престъпленията на комунистите.

78-годишният Мелешкану е дипломат и юрист. От 2012-а до 2014-а е ръководител на Румънската служба за външно разузнаване. Бил е сенатор няколко мандата, министър на отбраната и на външните работи. В момента е председател на румънския сенат – горната камара на парламента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com