Рестарт на преговорите за името на Македония

850
Рестарт на преговорите за името на Македония

Македония и Гърция рестартират след 3-годишно прекъсване преговорите с посредничеството на ООН по спора за името на Македония, който спира евроатлантическата интеграция на югозападната ни съседка.

Новият кръг от преговори идва на фона на скорошното затопляне на отношенията между двете балкански държави, което предизвика оптимизъм у Брюксел и Вашингтон за положителен развой на събитията, пише „Болкан инсайт“.

"Срещата е част от усилията на ООН да помогне на страните да намерят взаимно приемливо решение на въпроса с името", се казва в прессъобщение от кабинета на Матю Нимиц, който е посредникът на Обединените нации в спора. Като част от подновените разговори, той ще се срещне с македонския преговарящ Васко Наумовски и гръцкия му колега Адамантиос Василакис, като и двамата ще бъдат придружавани от представители на техните външни министерства.

Спорът се основава на настояването на Гърция, че използването на името "Македония" предполага териториални претенции за северната гръцка провинция със същото име. В резултат на това, през 2008 г. Гърция блокира влизането на Македония в НАТО и продължи да задържа старта на преговорите за присъединяване на страната към ЕС, въпреки няколко положителни годишни доклади на Европейската комисия за напредъка на страната.

Все още не е ясно дали Нимиц веднага ще излезе с ново предложение за име за Македония по време на новите преговори или ще съживи някои стари идеи. Те могат да включват географски указания като Северна Македония, Горна Македония или Република Македония (Скопие), за да се направи разграничение между страната и гръцката провинция, предаде БГНЕС.

Джералд Кнаус, ръководител на мозъчния тръст на „Европейската инициатива за стабилност“ (ESI), заяви, че за да бъдат успешни преговорите, е изключително важно те да се съсредоточат единствено върху намирането на взаимно приемливо име с географско наименование за международна употреба. Това ще позволи на Гърция да отключи евроатлантическия интеграционен процес на Македония за следващата година. Според него така двете страни ще имат гаранции, че ако другата излезе от пътя на помирението, не са загубили нищо, а в същото време ще се създаде динамика, при която двете страни искат да работят заедно.

Преговорите действително бяха замразени в продължение на три години. Последният кръг се проведе в Ню Йорк през ноември 2014 г. Застоят се дължи отчасти на политическата криза, която погълна Република Македония през 2015 г. и приключи едва наскоро с избирането на ново правителство начело с премиера Зоран Заев.

Груевски се оттегли от поста председател на ВМРО-ДПМНЕ

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски официално подаде оставка като председател на най-голямата македонска партия. Това стана по време ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com