Румънският премиер атакува Брюксел заради критиките за правосъдието

1697
Румънският премиер атакува Брюксел заради критиките за правосъдието
Снимка: European Commission

В познат и в България стил, румънският премиер Виорика Дънчила разкритикува Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), който Европейската комисия наложи като на Румъния, така и на България – заради явното изоставане що се отнася до правосъдието и съдебната реформа.

Дънчила нападна директно ЕК и попита защо Комисията не казва в докладите по МСП нищо за „СРС-тата между службите и съдебните органи и нарушенията на правата в Румъния“, пише Romania Insider.

Лидерът на бившите комунисти и сегашни управляващи в Румъния: Има опит за преврат

Антиправителствените протести в Букурещ от 10 август представляват "опит за държавен преврат", заяви лидерът на управляващата Социалдем...

Дънчила, която е бивш евродепутат, беше категорична, че "правосъдие се строи за гражданите" и освен за тайните протоколи, които посочи, продължи и с думите, че имало съдебни решения, показващи как се случвало фалшифициране на доказателства и изнудване на свидетели да говорят пред съда.

"За това няма нищо в МСП, което означава, че механизмът не изпълнява целта си. Настоявам да ми бъдат казани имената на тези, които пишат докладите по МСП и които – нарочно или не, са укрили тези немислими реалности в ЕС", заяви румънският премиер.

Дънчила защити и реакцията на румънската жандармерия по време на големите протести в Румъния на 10 август тази година. Тогава хората излязоха на улицата заради поредните скандални промени в Наказателния кодекс на северните ни съседи които облекчават преследването на случаи на корупция при държавни служители, данъчната система и пенсионната реформа, системата за социална помощ. Само в Букурещ имаше близо 100 000 души, като там жандармерията отвърна със сълзотворен газ и водни оръдия, като имаше десетки ранени, включително служители на реда.

Румънският премиер оправда насилието срещу демонстрантите

Румънският министър-председател Виорика Дънчила изпрати писмо до ЕС, описвайки протестите в столицата от миналата седмица. В него тя оп...

В отговор зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс посочи, че Брюксел с безпокойство следи случващото се в Румъния. Той призова да бъде започнато разследване относно казаното от Дънчила – за тайни споразумения и протоколи в правосъдната система, но и припомни, че досега румънският парламент при управлението на социалдемократите не е отговорил на нито една препоръка на Европейския парламент.

Припомняме, че лидерът на социалдемократите – Ливиу Драгня, не е премиер на Румъния, защото срещу него има ефективна присъда за изборна измама. Драгня е осъден условно, защото опитва да повлияе върху резултата от референдум срещу бившия румънски президент Траян Бъсеску. През лятото на тази година Драгня беше осъден условно на 3,5 години затвор - за злоупотреба със служебно положение – защото е уредил на държавна работа две сътруднички на социалдемократите, докато те са получавали заплата и за работата си в партията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кандидат за президент на Северна Македония влезе в черния списък на САЩ

Черна гора се приближава към влизане в ЕС?

Мечка подгони румънски скиор (ВИДЕО)

На километри от България: Вече се гради най-голямата база на НАТО в Европа (ВИДЕО)

Турско приложение за гледане на кафе стана по-популярно от сайт за запознанства

Мощна пиратка уби мъж в Гърция (ВИДЕО)

Румъния привика на разговор руския посланик

Румъния си поиска от Русия историческо златно съкровище

Мицкоски: Грешка е, че договорите с Гърция и България са включени в преговорната рамка с ЕС

Северна Македония ще си купи 8 военни хеликоптера (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com