Румънският президент Клаус Йоханис спечели убедително втори мандат

3395
Румънският президент Клаус Йоханис спечели убедително втори мандат
Снимка: Getty Images/Guliver

Румънският президент Клаус Йоханис печели втория кръг на президентските избори с убедителна преднина пред кандидатката на социалдемократите Виорика Дънчила, сочат резултатите от два екзитпола, цитирани от Аджерпрес.

Според екзитпол на КУРС-Авангард кандидатът на Национално-либералната партия Клаус Йоханис получава 64,8 процента от гласовете, а кандидатката на Социалдемократическата партия Виорика Дънчила - 35,2 процента, предаде 24 часа. Екзитпол на института ИРЕС сочи победа за Йоханис с 66,5 процента спрямо 33,5 процента за Дънчила.

Започна вторият тур на президентските избори в Румъния

Избирателните секции за втория тур на президентските избори в Румъния отвориха врати, съобщава ТАСС. Един срещу друг се изправят действ...

Йоханис се определи като "пожарникар, който предотврати сриването на Румъния", пише АФП, цитирана от БГНЕС.

Бившият професор по физика, известен като "германецът" заради своето потекло, използва ограничените правомощия на президентството, за да подкрепи антикорупционните протести и да засили връзките със САЩ. Критиците твърдят, че му липсва харизма, но благодарение на дълбокото негодувание на избирателите срещу Социалдемократическата партия, той смаза съперника си - бившия премиер Виорика Данчила.

Първите пет години на поста на Йоханис - които той си осигури през 2014 г., когато победи друг кандидат на Социалдемократите, бяха белязани от постоянно несъгласие с лявата партия, която доминира политиката от края на комунистическата ера през 1989 година. 60-годишният политик редовно отхвърля инициативите на Социалдемократическата партия, най-вече тези, целящи декриминализиране на няколко корупционни престъпления. Йоханис застана на страната на стотици хиляди протестиращи и Европейският съюз срещу тези реформи.

Преди вота в неделя Йоханис обеща да освободи румънските институции от корупция - с помощта на ново правителство, оглавявано от партията, която някога той ръководеше, дясната Националнолиберална партия (ДНП). "Модерна, европейска, нормална Румъния спечели днес", каза Йоханис пред репортери след победата си.

Клаус Йоханис и Виорика Дънчила отиват на балотаж

Настоящият президент на Румъния спечели първия тур на президентските избори на 10 ноември с общ резултат от 37,8%, според частичните ре...

Далеч от вътрешната политика, Йоханис е съюзник на президента на САЩ Доналд Тръмп, два пъти посещава Белия дом и печели похвали като човек, който "може да реши проблема с корупцията в Румъния". Но дори и поддръжниците на Йоханис понякога се оплакват, че той не е бил достатъчно силен - отбелязвайки по-специално, че той е подложен на натиск и е позволил да бъде уволнена Лаура Кьовеши като ръководител на Румънската специализирана прокуратура.

Йоханис е бил кмет в продължение на 14 години на Сибиу, неговия роден град в централна Румъния, някога дом на голямо немско малцинство. Въпреки това, с падането на комунизма и присъединяването към ЕС през 2007 г., много румънци с немски корени избраха да се преместят в Германия - родителите на Йоханис са също сред тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com