Русия и Сърбия - как едната страна захранва другата с пропаганда

2852
Русия и Сърбия - как едната страна захранва другата с пропаганда
Снимка: iStock

Политикът и дипломат Владимир Кршлянин е един от най-изявените защитници на каузата за близки отношения между родната му Сърбия и Русия. Той е бил сред ръководните функционери по време на управлението на Социалистическата партия на Сърбия на Слободан Милошевич. 63-годишният мъж дори влезе в ролята на защитник на Милошевич пред трибунала в Хага.

В книгата си “Новият свят. Сърбия, Русия, Китай - бъдещето започна”, която беше представена в Белград, Кршлянин очертава своята гледна точка за света, която се споделя и от голяма част от сръбското общество. В нея има тези като тази: “Също като Христос и Русия води война за спасението на човечеството” или “Единствените два варианта са победа на Русия или унищожението на човечеството”.

Така работи дезинформацията

Още: Украински партизани проникнаха в "Росгвардия" насред Москва (ВИДЕО)

Повлияните от Русия сръбски медии повтарят тези рефрени всеки ден. Мощната пропагандна машина на двете руски държавни медии “Спутник Сърбия” и “RT Балкан”, които имат големи редакции в Белград, заливат с материали и колегите си от Сърбия. Сръбските медии повтарят техните “информации” в големи мащаби и обикновено не ги проверяват.

Как точно функционира тази дезинформация беше демонстрирано наскоро при откриването на нов газопровод от България към Сърбия. От идната година по тази тръба ще тече газ от Азербайджан. От общо 85 милиона евро, колкото струва цялото строителство на газопровода, Европейският съюз даде на Сърбия 75 милиона евро - 50 от тях са безвъзмездна помощ, а 25 – като заем с ниска лихва.

Тази важна информация обаче беше спомената само периферно от сръбските медии. Сръбската държавна медиа RTS дори твърдеше, че газопроводът щял да бъде за руски газ. В снимките във вестниците представителят на ЕС беше изцяло засенчен от най-важния човек - сръбският президент Александър Вучич.

Русия прави всичко по силите си, за да задържи Сърбия в своята орбита. Затова и властите в Москва, както и руските държавни медии, всячески се опитват да подкрепят Вучич. Преди няколко дни белградският вестник “Информер”, който се смята за “рупор” на Вучич, показа ясно колко силна е пропагандната подкрепа за сръбския лидер. На първа страница на иданието се казваше: “Чужди посолства и Сорос подкрепят лъжливата опозиция”. Разкритията били на РТ, се твърдеше във вестника. В последния си брой пък дясното националистическо списание “Pecat” публикува пространен портрет на руския външен министър Сергей Лавров, озаглавено “Загрижен съм за сърбите”.

Още: Путин: Ще има мир, когато постигнем целите си (ВИДЕА)

Критики към Германия

Много сръбски медии припомнят, че сърбите са били “братя по оръжие” с руснаците в двете световни войни. Посланикът на Русия в Белград Александър Боцан-Харченко редовно гостува в сръбските медии и твърди, че Западът действал по един и същи начин и в Косово, и в Украйна. А косовската карта се представя от руските и сръбските медии като асо в ръкава на Белград: Русия (и Китай) били гарантите в Съвета за сигурност на ООН, че Сърбия и занапред ще може да претендира за Косово, твърдят те. За разлика от тях "Западът" искал да отдели бившата сръбска провинция от Белград веднъж завинаги.

Русия се представя и като алтернатива на Запада в сръбската предизборна кампания. "Западните господари от НАТО преминават в тотална офанзива и заповядват Сърбия най-сетне да бъде поставена на колене и да капитулира", написа преди няколко дни “Спутник”. Огромен брой сръбски онлайн медии мултиплицираха тази фалшива новина.

Руските и сръбските медии многократно обвиняваха Германия, че искала да извърши преврат в Сърбия. Когато неотдавна външната министърка Аналена Бербок разкритикува националистическите тонове в сръбската предизборна кампания, тя беше обвинена, че се е "намесила грубо" в изборите. Твърдеше се още, че германските политици „възхваляват прекрасното бъдеще в ЕС, а в същото време разкъсват на парчета сръбската държава".

Още: Руски и китайски изтребители влязоха в зоната за въздушна отбрана на Южна Корея

Москва като противотежест на Запада

Вучич, който на практика сам организира предизборната кампания на своята партия, въпреки че по конституция няма право да участва активно в политиката, благодари на Русия за подкрепата в предизборната кампания с клетви за вярност: "Борих се да гарантирам, че приятелството с Русия, което сме градили в продължение на десетилетия, няма да бъде разрушено за една нощ", каза той, визирайки упорития си отказ да наложи санкции срещу Москва. „В края на краищата руснаците са наши традиционни приятели", каза още Вучич. От друга страна, контролираните от него медии непрекъснато разпространяват информацията, че западните държави финансирали опозицията в страната, за да го свалят от власт.

Във всеки случай руските позиции намират радушен прием навсякъде в Сърбия. Това е един виртуален свят, който се създава и поддържа от контролираните от Белград медии. В действителност страната има много по-тесни връзки със Запада, отколкото с Русия. Две трети от търговията се осъществяват с ЕС и повечето чуждестранни инвестиции идват оттам. И никой не би си и помислил да търси работа или да учи в Русия. Когато става въпрос за личното благополучие, за личното бъдеще, предпочитанията на сърбите клонят към Запада – и най-вече към Австрия и Германия.

 

Още: Финландия отвори границата с Русия, мигрантите започнаха да прииждат (ВИДЕО)

Източник: Дойче веле

"Границите на Русия никъде не свършват": Москва с провокативен билборд до границата с Естония (СНИМКИ и ВИДЕО)

"Лъгахте за Авдеевка, но и това не спря огромните загуби": Руски войник с любопитни разкрития

Заради Кримския мост: Русия обяви за издирване топ разузнавача на Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com