Русия: За нас ПРО в Румъния е заплаха

2157
Русия: За нас ПРО в Румъния е заплаха

Кремъл заяви, че разполагането на елементи от американския противоракетен щит в Румъния е „заплаха“ за сигурността на Русия.

„От самото начало на тази история ние казваме, че според мнението на нашите експерти разполагането на антиракетния щит е реална заплаха за безопасността на Русия", заяви президентският говорител Дмитри Песков.

Той напомни, че президентът Владимир Путин „неведнъж е питал срещу кого работи и ще работи тази система“.

„Първоначално тя се обясняваше с ракетната заплаха, която потенциално може да идва от Иран. Ние всички помним тези изявления. Сега знаем, че положението с Иран кардинално се промени. Но въпросът, който нееднократно се поставяше от Москва, включително от президента Путин, не губи своята актуалност“, отбеляза още Дмитрий Песков, цитиран от БГНЕС.

Той е добави, че всички руски служби, които отговарят за отбраната на страната, са осведомени за плановете на НАТО за разполагане на противоракетна система в Европа и предприемат съответните мерки.

Американската система за противоракетен щит ще има постоянно наземно базиране във военната база в град Девесел, южна Румъния.

Противоракетната система бе открита официално днес по време на церемония в присъствието на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и на американски и румънски лидери, предаде AFP.

Столтенберг: НАТО ще развива и занапред противоракетната отбрана

След разполагането на американски системи за противоракетна отбрана "Иджис" в Румъния и Полша НАТО ще развива и занапред отбранителнит...

„Днес САЩ и Румъния създават история, като предоставят тази система на НАТО“, заяви командващият на военноморските сили на САЩ в Европа и Африка Марк Фъргюсън.

Системата „представлява силно укрепване на защитния капацитет на европейските съюзници срещу балистичните ракети, идващи отвъд евроатлантическата зона“, като например Близкия изток, каза от своя страна генералният секретар на НАТО. Той увери, че съоръжението в Румъния, както и това в Полша, не са насочени срещу Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com