Руски медии: Корабът с тръбите за "Южен поток" тръгна от Бургас, за да строи "Турски поток"

19097
Руски медии: Корабът с тръбите за "Южен поток" тръгна от Бургас, за да строи "Турски поток"
Снимка: БГНЕС

Специалният кораб, който трябваше да положи тръбите за "Южен поток" напусна българското пристанище Бургас, за да започне работа по маршрута на "Турски поток", пише руското издание "Взгляд", цитирано от БГНЕС.

Турция за пръв път даде зелена светлина за инженерни проучвания в свои води. Проектът излезе от мъртвата точка, но за създаването на "поток" трябва нещо по-важно, коментира руското издание.

Специализираният кораб, който трябваше да положи тръбите за "Южен поток" - Saipem 7000 в понеделник напусна бургаското пристанище, навлизайки в Черно море, съобщиха от глобалната система за позициониране на морски съдове "MarineTraffic". Castro Sei – другият кораб на компанията изпълнител на проекта (Saipem) обаче засега остава в Бургас.

Първоначално "Saipem" беше нает от "Газпром" за полагане на тръбите за "Южен поток", чието изграждане Русия спря през декември, припомня РИА "Новости". През последните шест месеца той стоеше в българското пристанище. На 8 май "Saipem" обяви подновяването на договора със South Stream Transport за изграждането на "Турски поток". Полагането на новия газопровод ще става с бързина от около три километра на ден.

По-рано "Взгляд" съобщи, че Анкара накрая е разрешила инженерни проучвания в териториалните води на Турция. Това предполага, че е започнало техническото изпълнение на важния за Русия газопровод, който трябва да реши проблема с транзита на газ през Украйна.

Турска преса съобщи, че Анкара ще подпише за "Турски поток "без значение кой ще дойде на власт след последните парламентарни избори. Турция е зависима на 60% от доставките на руски газ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани