СБЖ: С ареста на журналистите Турция за пореден път нарушава свободата на словото

4268
СБЖ: С ареста на журналистите Турция за пореден път нарушава свободата на словото
Снимка: Gettyimages

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) изрази в декларация възмущение от арестуването на Джан Дюндар, главен редактор на авторитетния опозиционен вестник "Джумхуриет" и на Ердем Гюл, журналист от същия вестник.

От СБЖ подчертават, че това е поредно нарушаване на свободата на словото в Турция, на което все по-често ставаме свидетели през последните години. 

Арестуваха главния редактор на опозиционен вестник в Турция

Главният редактор на всекидневника „Today's Zaman“ в Турция Бюлент Кенеш бе зрелищно арестуван в редакцията, десетки негови...

Като изразяваме своята солидарност с нашите турски колеги, настояваме за тяхното незабавно освобождаване, завършва декларацията. 

Спецчастите в Турция арестуваха главния Дюндар и Гюл с обвинение за тероризъм и шпионаж миналата седмица. Президентът на страната Ердоган е настоял присъдата на двамата журналисти да е доживотен затвор, припомня БНР.

Дюндар и ръководителят на бюрото в Анкара Гюл са обвинени от наказателен съд в Истанбул в "шпионаж" и "издаване на държавни тайни" за това, че публикуваха през май разследване за възможни доставки на оръжие от страна турските тайни служби (MIT) в Сирия, пише БГНЕС. 

Турският президент Реджеп Ердоган подаде през юни наказателен иск срещу турския вестник и Джан Дюндар, след публикуването на снимки, свързани с доставките на оръжие с камиони от Анкара за сирийските ислямисти. В исковата молба турският президент поиска журналистът да бъде наказан с няколко присъди: една утежнена доживотна присъда, една доживотна и 42 години затвор. 

Няма информация за задържани българи в Турция, свързани с тероризъм

Двама българи са задържани от турските власти в опит да преминат незаконно на територията на Сирия, където в момента действат силите ...

Още тогава турски журналисти и медийни организации протестираха остро срещу иска на Ердоган. Комитетът за защита на журналистите призова турския президент да спре да упражнява тормоз върху журналистите със съдебни искове и наказания. 

Според Държавния департамент на САЩ „съдилищата и правоохранителните органи (на Турция) са предприемали и до момента при съмнителни обстоятелства действия срещу турските издания, които критикуват правителството“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com