Шешел: Няма да се върна в Хага

26397
Шешел: Няма да се върна в Хага

Ултранационалистът Воислав Шешел предизвика международното правосъдие ден след като беше пуснат временно на свобода от Трибунала в Хага, като заяви в Белград, че няма никакво намерение да се яви пред съда, ако бъде призован.

"Няма да има доброволно връщане в Хага, няма да отговоря на призив на съда", заяви Шешел на пресконференция. "Трибуналът в Хага винаги може да издаде заповед за арест", каза още той.

Шешел изглеждаше в добра форма и настроение, въпреки че беше освободен по здравословни причини, предаде БГНЕС.

"Сръбските власти, Томислав Николич и Александър Вучич (президентът и премиерът на Сърбия) трябва да решат дали ще ме арестуват. Няма да бягам", категоричен е Шешел.

Преди една седмица Трибуналът в Хага взе решение да го освободи заради "влошено здравословно състояние на обвиняемия и за да му даде възможност да получи медицинско лечение в по-подходяща среда".

Шешел увери, че в никакъв случай не иска да пропуска възможността да бъде арестуван от Николич и Вучич, които са негови бивши съюзници. "Би било исторически парадокс – хора, които бяха най-близките ми сътрудници и преки съучастници... ще отговарят за предаването ми на Трибунала в Хага", иронизира Шешел. Той допълни, че съдът не е поставил никакво условие за временното му освобождаване. "Не са искали нищо от мен, бързаха да се отърват от мен", заяви Шешел.

Шешел, който е обвинен, че е извършвал етнически преследвания срещу хървати, мюсюлмани и други несърби по време на войните, разкъсали бивша Югослави в началото на 90-те години, се подложи на операция от рак на дебелото черво. Съдиите поставиха две условия за освобождаването му – да няма никакви контакти със свидетелите по делото му и да се яви пред съдиите, ако те изискат това.

Дачич: Шешел не може да дестабилизира Сърбия

Завръщането на Воислав Шешел от Хага в Белград не може да дестабилизира Сърбия, заяви сръбският министър на външните работи Ивица Дач...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com