Скопие оставя евроатлантическите мантри за синия екран

5505
Скопие оставя евроатлантическите мантри за синия екран
Снимка: БГНЕС

Скопие избира за свой ментор духа на Белград от времето на Слободан Милошевич.

Македонският премиер Зоран Заев и неговият коалиционен партньор от Демократическия съюз за интеграция Али Ахмети по бързата процедура разрешиха гигантска инвестиция на Миодраг Дака Давидович, който е основният инструмент на сръбския национализъм в региона и яростен и мощен спонсор на антиевропейските и антинатовските проекти на Балканите, пише БГНЕС.

От няколко месеца в страната се разпространяват записи, от които става ясно, че Дака получава подкрепа от бизнес партньорите на Заев и Ахмети. В записите Миодраг Давидович съобщава, че е дал подкуп на сума няколкостотин хиляди евро и е раздал обещание за подкупи за милиони евро.

За по-малко от седмица през месец февруари той получава всички разрешителни, за да построи в центъра на Тетово така наречената „градска джунгла“ с площ 230 хил. кв.м. Цялата инвестиция трябва да донесе печалба от 200 милиона евро.

Дака – националист и агент на сръбското влияние и служби

Миодраг Дака Давидович е бивш служител на Държавна сигурност, когато Сърбия и Черна гора са в една държава. В началото на 90-те години на миналия век, когато Югославия се разпада в поредица от кървави етнически конфликти заради сръбския шовинизъм, Дака натрупва първоначален капитал покрай югоембаргото, „търгувайки“ с петрол и акцизни стоки. Заедно с братя Карич той е сред най-приближените до Слободан Милошевич и неговата съпруга Мира Маркович, която почина миналата година в Москва, укривайки се от правосъдието.

По време на войната в Босна и Херцеговина /1992-1995 г./ Дака дори е избран за министър в марионетното сръбско правителство в Пале, което е отговорно за геноцида в Сребреница и други военни престъпления.

Успоредно с политическата си кариера той налива основите на бизнесимперия, за което спомага близостта му до Милошевич и неговия политически съюзник в Черна гора Момир Булатович, чийто кум е Миодград Давидович. Срещу него в края на миналата година беше извършен атентат в хотела, където преди 20 години беше убит Желко Ражнатович-Аркан. Последният беше ръководител на паравоенните отряди в Босна, Хърватия и Косово, които са отговорни за много военни престъпления.

Дака открито се противопоставя на независимостта на Черна гора, на черногорската идентичност и самостоятелна църква. Той твърди, че е благословен от сръбския патриарх Ириней и от сръбските светци Свети Сава и Свети Василий. „Бизнесменът“ смята ЕС, НАТО за „слуги на дявола“ срещу православието. Сръбската православна църква е определяна като най-важната институция, която прокарва сръбското влияние сред съседните православни народи, най-вече македонци и черногорци.

Бранко Героски: Дака финансира антиевропейското влияние на Балканите

„Изключително симптоматично е, че на 31 август тази година, само един ден след формирането на старото-ново правителство на Зоран Заев, община Тетово прие градоустройствен план, който позволява да се изгради комплекс с около 2000 апартамента. Тази огромна инвестиция принадлежи на спорния черногорски магнат Миодраг Дака Давидович и ще му позволи да реализира огромни печалби“, заяви пред БГНЕС Бранко Героски, дългогодишен журналист и главен редактор на сайта „Плусинфо“.

Той припомни, че преди изборите македонската общественост е информирана за две важни неща.

„Първо, всички чухме за незаконно записан разговор, от който става ясно, че една от известните фигури на македонския бизнес ъндърграунд Зоран Милевски Кичеец и Дака договарят лобиране, за да се премахнат пречките пред тази инвестиция. От това видео разбрахме, че Дака е имал контакти и с бившия генерален секретар на правителството Драги Рашковски, човек, близък до Заев, но и със самия Заев. Дака открито казва, че е дал подкуп от 300 000 евро, за да завърши сделката“, посочи Героски.

„Второ, всички разбрахме за миналото на бизнесмена Давидович, т.е. за факта, че той е един от основните финансисти на антиевропейски и антизападни организации на Балканите. Името му се свързва с най-екстремните групи и индивиди в Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина“, добави журналистът-ветеран.

„Наистина е тревожно, че правителството на Зоран Заев, което се обявява за прозападно и проевропейско във всеки смисъл и управлява държава-членка на НАТО, е решило да си сътрудничи с магнат с такъв произход“, алармира Героски и добави, че за него все пак това не е голяма изненада, тъй като Белградската линия на влияние беше много силна в аферата "Рекет", за която той е писал почти две години.

„Много фигури от македонското публично пространство бяха изложени в тази корупционна афера, но връзката с Белград остана внимателно скрита от съдебната власт и от очите и ушите на обществеността. За съжаление, нямах и все още нямам достатъчно сериозни доказателства, за да изложа публично тази връзка“, заяви Героски.

Въпреки факта, че Македония вече е пълноправен член на НАТО и вероятно скоро ще започне преговори за членство в Европейския съюз, факт е, че влиянието на белградския политически-криминален подземен свят върху политическата ситуация в нашата страна все още е много силно. Тъжно е, че това се запазва и днес, 30 години след обявяването на независимостта на Македония“, заяви Героски.

Отново обект на сръбските аспирации

Борисов поздрави Заев, но напомни за нерешените исторически въпроси

Премиерът Бойко Борисов поздрави Зоран Заев за изборната му победа и за преизбирането му на поста министър-председател на Република Сев...

Последните 3 години показаха, че Македония и нейният народ имат желанието окончателно да се откъснат от сръбската сфера на влияние, но това е един сложен процес.

Въпреки постигнатия напредък по пътя на евроатлантическата интеграция, правителството в Скопие усилено работи за мини Шенген пространство в региона, което се счита, включително от властите в Черна гора и Косово, за опит за възстановяване на ново сръбско влияние в Западните Балкани. В същото време продължава да се блокира изграждането на Коридор №8, въпреки осигуреното финансиране.

Али Ахмети, който участва непрекъснато в управлението на Македония от 2006 г., бе разпитан в началото на тази седмица от Международния трибунал за военните престъпления в Косово във връзка с участието му като командир в Армията за освобождение на Косово /АОК/. Публична тайна е, че Али Ахмети е притежавал сръбска лична карта с името Александър Антич.

„Изключително притеснително е, че в новия кабинет на Заев и Ахмети има министър с наследствени връзки със сръбските служби. Това е недопустимо за страна-членка на НАТО“, заяви пред БГНЕС представител на посолство на държава-членка на НАТО в Скопие.

Едно от най-противоречивите назначения е това на Виктор Димовски за директор на Агенцията за национална сигурност. Според дипломатическата кореспонденция на американското посолство, качена в Уикилийкс, той е под тотален контрол на сръбските власти. В грамата на американския посланик в Скопие пише, че Виктор Димовски е „в джоба на сърбите“. Автор на документа е бившият посланик Джулиан Милованович /2005-2008 г./.

Заев официално застана начело на Северна Македония за втори път

Македонският парламент одобри новото правителство на премиера Зоран Заев. То бе подкрепено от 62 депутати, предаде БГНЕС. Това е втори...

Назначаването на Димовски бе истински шок както за експертите в сферата на сигурността, така и за външнополитическите наблюдатели. Димовски беше един мандат посланик в Белград. Преди това по време на президента Бранко Цървенковски /2004 - 2009 г./, който се смяташе за най-сигурния проводник на сръбското влияние в Македония, той оглавяваше Агенцията за разузнаване от 2007 до 2009 г.

През 2017 г. е държавен секретар в министерството на външните работи. Като участник в преговорите преди подписването на Договора за приятелство и добросъседство между България и Македония на 1 август 2017 г., Димовски създаваше напрежение чрез така наречените "червени линии".

Присъствието на просръбски елементи създава напрежение в диалога между София и Скопие. Интрига бе създадена около работата на Смесената комисия по историческите въпроси. Миналата седмица бе обявено, че тя е имала заседание, което не отговаря на истината.

Проф. Топалов: Пендаровски подвежда Македония

Членът на Комисията проф. Кирил Топалов опроверга пред БГНЕС информацията, че тя е имала онлайн заседание.

Новото правителство на Северна Македония поема управлението от следващата седмица

Председателят на македонския парламент Талат Джафери назначи за утре, 29 август, парламентарна сесия, на която трябва да бъде гласувано...

Преди около месец и половина два, някъде в началото на лятото, наистина е имало онлайн среща, на която е уточнен протокола от последното заседание на комисията, състояло се през ноември 2019 г. „Те бързаха да си отидат след заседанието и не успяхме да съгласуваме и да приемем общия протокол. Този общ протокол беше приет по време на онлайн връзка от двете ръководства на Комисията. Но това не беше заседание“, каза проф. Топалов.

В тази връзка той заяви, че македонският президент Стево Пендаровски е подвел македонската общественост с твърдението си, че е имало такова онлайн заседание.

„През цялото време, когато сме спорили по някои въпроси, македонските участници в Комисията са ни обвинявали, че се водим от политически мотиви в своите становища. Факт е, че през 2019 г. ние на два пъти проведохме избори за Европейски парламент и местна власт, но не поискахме прекъсване на работата на комисията, защото е имало избори. През ноември те заявиха, че понеже ще имат избори прекъсват работата. Кой се води от политически съображения? Ние или те? С това те се разобличиха, че изцяло се водят от политически съображение. Сега доколкото чувам, те имат желание в края на септември да направим при тях заседание. Ние нямаме нищо против. От миналия ноември чакаме кога ще имаме заседание“, каза проф. Топалов.

В края на миналата седмица по време на срещата в Брюксел за присъединяване на държавите от региона България зае ясна позиция. В документ изпратен до БГНЕС външно министерство подчерта, че „България подкрепя присъединяването на РС Македония към Фронтекс, но при стриктно спазване на Договора за приятелство и сътрудничество от 2017 г. България многократно е представяла позицията си пред органите на ЕС и е направила своите предложения по въпроса“.

На 8 септември Република Северна Македония ще отбележи 29 години от своята независимост. В навечерието на този юбилей основният проблем пред изграждането на независимата македонска държава остава напълно контролирания от сръбско-руското лоби политически елит на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com