Списъкът за арестите в Турция е предварително подготвен, твърди еврокомисар

3049
Списъкът за арестите в Турция е предварително подготвен, твърди еврокомисар
Снимка: БГНЕС

Бързото задържане на съдии и други лица след неуспешния опит за преврат в Турция показва, че правителството е имало предварителен списък. Това каза еврокомисарят Йоханес Хан, цитиран от "Ройтерс".

След опита за военен преврат в южната ни съседка властите арестуваха близо 3000 военни, както и същия брой съдии и прокурори.

При опита за преврат е загинал братът на основния съветник на Ердоган

Брат на основния съветник на турския президент Реджеп Ердоган е загинал в опита за преврат, съобщават турски медии. Илхан Варанк, брат...

Според Йоханес Хан – еврокомисар за преговорите за разширяване и политика на съседство – списъкът е бил предварително подготвен.

"Най-малкото изглежда, че нещо е било подготвено. Списъците са налице, което подсказва, че това е било подготвено и е трябвало да се използва на определен етап", каза Хан. "Много съм разтревожен. Това е точно онова, от което се бояхме", добави еврокомисарят.

След неуспешния опит за военен преврат в Турция може да бъде върнато смъртното наказание.

„Във връзка с опита за военен преврат, ще поставим за разглеждане вероятното връщане на смъртното наказание за онези, които са свързани с опита за преврат", заяви в събота Мехмет Мюезиноглу, министър на здравеопазването.

Крайната цел на Ердоган е възстановяване на Османската империя

Опитът за преврат в Турция успя. Този опит за преврат върви от 1997 година, когато Реджеп Ердоган беше осъден на четири месеца затвор -...

По-рано днес, 18 юли, турският посланик у нас Сюлейман Гьокче категорично отхвърли твърденията за сценарий от страна на турския президент Ердоган.

След твърдението му последва въпрос как тогава толкова бързо почти 3000 съдии са били отстранени и задържани, на който турският посланик отговори, че питането е сформирано вероятно на базата на коментари от анализатори по българските медии.

В Турция имаше опит за преврат на военна хунта от няколко хиляди души. Нашите въоръжени сили се състоят от 650 000 души, имаме 4000 генерали – най-вероятно анализаторите в България не знаят тези факти, каза Гьокче пред Нова телевизия.

Доста изненадващо Сюлейман Гьокче подчерта, че арестуваните съдии са били наблюдавани. От думите му излезе, че съдиите са организирали преврата, за да попречат на бъдещите си арести. Говорим за терористична организация, категоричен беше турският посланик у нас. Относно отношенията между Турция и САЩ Гьокче коментира, че няма как Турция да е във война в САЩ, ако Фетуллах Гюлен не бъде екстрадиран от Пенсилвания в Турция, както поиска според редица медии Реджеп Ердоган.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com