Столтенберг: Ако Гърция отхвърли договора от Преспа, доверието в нея ще бъде подкопано

1850
Столтенберг: Ако Гърция отхвърли договора от Преспа, доверието в нея ще бъде подкопано
Снимка: Getty images/Guliver

На всички мои политически срещи в Скопие ми беше заявено, че, ако се гласува "за" на референдума, договорът ще се изпълнява. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за гръцката телевизия "Скай" и добави, че все пак това е демократичен процес и НАТО "не може да принуди никоя държава да направи нищо, което не иска".

На въпрос какво ще се случи, ако договорът бъде приет в Македония, но не и в Гърция, с оглед на позициите на коалиционния партньор в правителството „Независими гърци“ на Панос Каменос и на лидера на опозиционната "Нова демокрация" Кирякос Мицотакис, Столтенберг е категоричен, че това ще подкопае доверието в Гърция

Йенс Столтенберг пристига на посещение в Скопие

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристига на посещение в Македония, предаде агенция "Фокус". Министър-председателят Зоран...

Убеден съм, че договорът ще се приложи и в двете страни, защото това засяга доверието в страните, които са подписали този документ. Всичко друго би могло сериозно да подкопае националното доверие в някоя от страните, каза генералният секретар на НАТО. Той е оптимист, че ще бъдат спазени посочените срокове и споразумението ще влезе в сила в началото на следващата година.

Припомняме, че на 17 юни в района на гръцката част на Преспа беше подписан договорът, слагащ край на спора за името между Гърция и Македония. На церемония на Преспанското езеро, намиращо се на границата между Македония, Гърция и Албания, на гръцка земя в историята отиде 27-годишният спор между Атина и Скопие за името на Македония. Договорът бе подписан от министрите на външните работи Никола Димитров и Никос Кодзияс в присъствието на премиерите на двете страни - Зоран Заев и Алексис Ципрас.

Постигнатото съгласие е новото име на страната да е Република Северна Македония. Този договор дава възможност на Република Македония да започне преговори за членство в Европейския съюз и да стане пълноправен член на НАТО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com