Сърбия е получила ултиматум да признае Косово

7945
Сърбия е получила ултиматум да признае Косово
Снимка: Getty Images/Guliver

Сърбия е получила ултиматум – „да признае Косово срещу основаване на Общност на сръбските общини“ в Северно Косово, пише белградското издание InSerbia, цитирано от агенция "Фокус".

Според публикации в местните медии, сръбският президент Александър Вучич е „получил тази оферта“ от дипломати в Берлин, Париж, Лондон и Вашингтон, като това е било „потвърдено пред него“ през последните дни и по време на срещите му в Ню Йорк, където беше на посещение.

Сръбският министър по въпросите на европейската интеграция Ядранка Йоксимович разясни ситуацията около последните срещи на сръбския държавен глава в Ню Йорк и Брюксел.

„По-важното е, че президентът на Сърбия Александър Вучич демонстрира отговорна политика, държавничество и решимост на всички места и форуми и с всеки, който е замесен в процеса. Той представи сръбската позиция, което е много важно и въпреки че не бе посрещнат с разбиране и гъвкавост, това не означава, че Сърбия няма легитимни аргументи и че гласът на Сърбия не се чува“.

„Тези, които признаха независимостта на Косово, прокарват своята политика, за да не се разпадне проектът им и това е realpolitik (от немски – политика, основана на практически, а не идеологически или други съображения – бел. ред.)", каза още Йоксимович.

"Но пет страни (членки на ЕС - бел. ред.) не са го признали и голяма част от останалия свят. Ние прокарваме нашата политика и следваме интереса си и Брюкселския договор (постигнат в хода на диалога Белград – Прищина - бел. ред.) е правнообвързващ – едната страна е изпълнила всичките си задължения, а гарант на споразумението е Европейския съюз. В Брюксел трябва да си зададат въпроса дали в Прищина има политическа воля за прилагането му“, заяви Йоксимович.

Близо 85% от сърбите са против влизане в НАТО

85% от сърбите са срещу влизане на страната в НАТО, сочат данните от анкета, проведена от неправителствената организация „Институ...

Милован Дречун, председател на Комитета за Косово и Метохия на сръбския парламент, също говори пред медиите по въпроса и бе категоричен, че Западът „не иска да отваря въпроса за определяне на статута на Косово, защото за тях този процес е завършен“.

„Изглежда, че Прищина прави всичко в съгласие със Запада. Натискът срещу Сърбия се интензифицира и косовския проблем се използва в геополитическото противопоставяне между САЩ и Русия“, заяви Дречун.

Попитан „какво ще стане ако Сърбия не приеме ултиматума на Запада“, той не отхвърли вероятността от „изолиране“ на страната.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com