Сърбия се съгласи с условното освобождаване на Шешел

20245
Сърбия се съгласи с условното освобождаване на Шешел

Сръбското правителство даде съгласие за условното освобождаване на задържания от Трибунала в Хага Воислав Шешел. Властите в Белград обещаха, че ще спазват всички условия за неговото временно освобождение, предаде БГНЕС.

Трибуналът за военните престъпления в бивша Югославия предложи Воислав Шешел да бъде освободен заради влошено здравословно състояние. Решението трябва да бъде взето днес до 18.00 часа.

От Хага поискаха сръбското правителство да гарантира, че той няма да влиза в контакт или да общува по никакъв начин с потенциални свидетели, включително ще бъде върнат обратно, когато това бъде поискано от Трибунала.

Воислав Шешел е едно от знаковите лица в кървавите войни, които последваха разпада на бивша Югославия от 1991 до 1999 г. Заедно с диктатора Слободан Милошевич той е един от организаторите и вдъхновителите на етническите прочиствания в Босна, Хърватия и Косово, при които загинаха стотици хиляди мирни граждани. По тази причина лидерът на Радикалната партия беше един от първите, които бяха изправени пред международното правосъдие, за да отговаря за касапницата в бившата федерация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com