X
 
 

Траян Бъсеску бил доносник на Секуритате

Съд в Букурещ заяви, че бившият румънски президент Траян Бъсеску е сътрудничил на страховитата тайна полиция от времето на комунизма Секуритате.

Апелативният съд заяви, че е установил, че „подсъдимият, Траян Бъсеску, е бил сътрудник на Секуритатите по дело, основано на документи, датиращи от неговото време като студент в Морския институт в югоизточния град Констанца, предаде БГНЕС. 

Президентските избори в Румъния през 2009 г. са били фалшифицирани

Администрацията на румънския държавен глава и правителството на Емил Бок са предприели през 2009 конкретни действия за фалшифициране на...

Бъсеску, който е на 67 години, изпълнява два мандата като президент от 2004 г. до 2014 г., а през май тази година е избран за член на Европейския парламент.

Той заяви в петък, че ще обжалва решението във Върховния съд.

Въпреки че съответните проверки не са открили нищо, когато той се кандидатира за публична длъжност, настоящото дело беше открито, след като нови доказателства бяха открити от CNSAS, органът, натоварен с проучването на архивите на Секуритате.

"Не знаех, че това е Секуритате", каза той пред румънски медии в петък, като призна, че е предал някаква информация за състуденти на служител по сигурността.

Случаят ще бъде удар по репутацията на Басеску като една от ключовите фигури в посткомунистическия преход на Румъния.

Бъсеску оглави партия, която ще се бори за обединение на Румъния с Молдова

Бившият президент на Румъния Траян Бъсеску беше избран за почетен председател на молдавската Партия на националното единство, създаде...

"Това е пример, защото той е този, който осъди комунизма и отвори архивите. Историческа инициатива", заяви изследователят и историк Мадалин Ходор за АФП, като добави, че именно Бъсеску е позволил работата на CNSAS.

През 2006 г. Бъсеску изнесе забележителна реч пред румънския парламент с искане за "проверка на съвестта на нацията" и се извини от името на румънската държава за страданията при комунизма.

"Трябва да призная, че изпитвам известна горчивина, като видях, че аз съм този, който осъди комунизма, отвори архивите на Секуритатите и ги изпрати в CNSAS", заяви Бъсеску пред Digi24 в петък.

През декември Румъния ще отбележи 30 години от падането на комунизма след кървава революция, която свали диктатора Николае Чаушеску.

Секуритате беше смятана за една от най-бруталните тайни полиции в бившия Източен блок и имаше мрежа от стотици хиляди информатори.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители