Траян Бъсеску - все така привърженик на обединението с Молдова

17534
Траян Бъсеску - все така привърженик на обединението с Молдова

Румънският президент Траян Бъсеску отново се закани да получи молдовско гражданство през  декември тази година, когато му изтича президентския мандат. По този начин той ще цели допълнително пропагандиране на идеята за обединение на Румъния и Молдова.

Пред молдовската телевизия Бъсеску каза, че не иска да се връща на теорията за един народ в две държави, но се обяви за обединението на двете страни. На този етап това е невъзможно, но обединението ще стане, когато мнозинството румънци в двете държави ще поискат това, каза още румънският президент.

Траян Бъсеску регистрира партия

Румънският президент Траян Бъсеску ще регистрира фондацията си "Народно движение" като партия. Според румънската преса новата формаци...

Траян Бъсеску и друг път е правил подобни изявления. Той дори поиска румънското правителство публично да обяви, че Молдова е румънска държава и обединението на двете страни да бъде третият национален идеал, след присъединяването на Румъния към НАТО и ЕС, припомня БГНЕС.

Подобни идеи има и кандидатът за президент Виктор Понта, който се очаква да спечели изборите за държавен глава в неделя. Според него до обединение може да се стигне през 2018 година, по повод стогодишнината от анексирането на Бесарабия от Румъния.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com