Тридневен национален траур в Гърция, броят на жертвите продължава да расте

3094
Тридневен национален траур в Гърция, броят на жертвите продължава да расте
Снимка: Getty Images/Guliver

Гръцките власти обявиха, че броят на загиналите в пожарите в страната е достигнал до 74 души, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, цитирано от агенция "Фокус". 

Поне 74 души са загинали в бушуващите пожари близо до Атина от понеделник насам, заяви представител на гръцките пожарникари. Поне 187 души, включително 23 деца, са ранени. Броят на изчезналите все още е неясен. В страната са обявени и три дни на национален траур.

Цифрите надминаха жертвите от 2007 година, когато около 70 души загинаха в пожарите в южния регион Пелопонес, припомнят гръцките медии.

Путин предложи помощ на Гърция за пожарите

Руският президент Владимир Путин поднесе съболезнования на гръцкото правителство във връзка със загиналите хора от горските пожари. Сто...

Заради трагедията президентството отмени приема, който трябваше да се състои тази вечер, по повод възстановяването на демокрацията в Гърция през юли 1974 г. Междувременно гръцкият премиер Алексис Ципрас прекъсна посещението си в Босна и Херцеговина и спешно се върна в Атина.

По информация на посолството ни в Атина българска гражданка е пострадала вследствие на пожарите в района на гръцката столица. Тя е с изгаряния, настанена е в болница, без опасност за живота. Дипломатическата ни мисия е в контакт с близки на нашата сънародничка и е в готовност да окаже необходимото съдействие, съобщиха от МВнР.

По разпореждане на заместник-министъра в дипломатическата ни мисия е сформиран кризисен щаб, който ще бъде на разположение на българските граждани, пътуващи или пребиваващи в Гърция. Открита е гореща телефонна линия, на която нашите сънародници могат да потърсят съдействие, в случай на необходимост: +30 6937 096 220.

Гръцкото министерство на отбраната е отправило искане към Съединените щати за безпилотни летателни апарати за наблюдение на засегнатите от пожарите райони на страната. Целта е с дроновете да се следи активността по местата, където се разпространява огъня.

Жертвите на пожарите в Гърция станаха още повече

Броят на загиналите в резултат на горските пожари в Гърция надхвърли 60 души, съобщи БГНЕС. По-рано властите на страната обявиха, че б...

„Това е труден момент за област Атика, трудна нощ и за цяла Гърция. Повече от 600 мъже и жени от противопожарните служби се борят с пожарите. На мястото са разположени и над 400 единици техника. Действа се на три големи фронта. Единият, в райна на Каламос, е под частичен контрол. Останалите два, за съжаление, не са овладени. За щастие, силните ветрове започнаха да стихват. Единият голям пожар е в района на Кинета, а другият при Нео Вуцас, където са концентрирани усилията на пожарникарите, защото граждани са останали в домовете си и са в огнен капан. Усилията ни са съсредоточени в тези две точки", каза премиерът Алексис Ципрас. Огънят е погълнал над 200 къщи, изпепелени са повече от 200 автомобила. Електрозахранването прекъсва.

Еврокомисията активира Европейския механизъм за гражданска отбрана за помощ на Гърция. След анализ на обстановката, няколко държави изпратиха пожарни самолети и вертолети, както и мобилни средства за потушаване на пожари, бригадни пожарникари и спасители, медицински бригади. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер коментира, че ЕС "няма да спести никакви усилия, за да помогне на Гърция и на гръцкия народ".

Междувременно прокурорите от Върховния съд на Гърция обявиха, че са започнали разследване на причините за пожара.

Огнените стихии са често срещан проблем в Гърция през лятото. През 2007 г. пожарът на южния остров Евиа взе 77 жертви. След като температурите се повишиха до 40 градуса по Целзий, прогнозите са, че условията ще останат рискови, въпреки че в Атина се очакват дъждове и по-ниски температури в следващите дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com