Турция иска разширяване на НАТО

10085
Турция иска разширяване на НАТО
Снимка: Getty Images/Guliver

Анкара иска НАТО да се разшири още догодина. "Турция ще има ключова роля в борбата срещу засилващите се нови заплахи по южния фланг на НАТО", обяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на завършилата в Анталия среща на министрите на външните работи от организацията, предаде БНР.

Столтенберг заяви още,че сътрудничеството между НАТО и ЕС ще се засилва и в сферата на борбата с нелегалната имиграция, както и че Алиансът ще окаже пълна подкрепа на подготвящата се операция на Еврозъюза във връзка с нелегалните имигранти в Средиземно море.

По време на срещата в Анталия турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза, че усилията на оглавяваната от САЩ международна коалиция за борба с групировката "Ислямска държава" не са достатъчни. а съжаление към днешна дата няма нито една съгласувана стратегия за борба срещу групировката", подчерта той.

Турция, която е втора по численост сила в НАТО след САЩ, поиска на следващата среща на върха на организацията през 2016 година във Варшава да бъде обявено разширение на организацията.

"На изток наблюдаваме по-нападателна Русия, отговорна за агресивните действия в Украйна, а на юг - насилие и екстремизъм... Затова НАТО трябва да се адаптира към новата среда по отношение на сигурността, за да можем да защитим своите съюзници срещу заплахите", заяви във вчерашната заключителна пресконференция Йенс Столтенбер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com