Турция изгони българския дипломат Зорница Апостолова

7849
Турция изгони българския дипломат Зорница Апостолова

Турция е отговорила на решението на София да обяви турски консул за персона нон грата с изгонване на първия секретар в Генералното консулство на България в Истанбул Зорница Петрова Апостолова.

"Ситуацията е показателна за нарастващия разрив между Анкара и София заради специфичната позиция на София на фона на основната линия в Европа, дължаща се на близки отношения с Москва, въпреки че страната е член на ЕС и част от НАТО", коментира турското издание "Хюриет дейли нюз".

Могерини допусна, че е възможна война между Русия и Турция

Върховният представител по външната политика Федерика Могерини допусна риск от война между Турция и Русия в изказване пред депутатите в...

От външно министерство не коментират информацията, каквато е и дипломатическата практика в подобни случаи.

Турският вестник припомня, че българското външно министерство е изпратило нота до турското министерство на външните работи с искане турският аташе Угур Емироглу в Генералното консулство в Бургас да напусне поста, обвинявайки дипломата в намеса във вътрешните работи на България.

 Според информации в различни издания, Емироглу е бил изгонен заради дейности в религиозната сфера, въпреки че задачата му е била да работи по социални въпроси.

Според твърденията Емироглу е упражнявал и натиск върху малцинство, за да разшири подкрепата му за българския политик Лютви Местан, който бе отстранен от лидерския пост в етническата турска партия в България на 25 декември 2015 г., след като обяви подкрепата си за Турция в спора й с Русия във връзка със свалянето на руския изтребител, посочва още  вестник "Хюриет".

"Надеждни" източници на изданието са посочили, че тези аргументи за изгонването му са "неоснователни".

Експерт: България е теренът на сблъсъка между Русия и Турция

България е теренът на сблъсъка между Русия и Турция и това не трябва да ни учудва, каза дипломатът и бивш посланик на България в Русия ...

Именно това решение на София е накарало Анкара да предприеме контрадействие като обяви Апостолова за персона нон грата, са отбелязали източниците на изданието.

След като София не се е съгласила да отстъпи от първоначалната си позиция въпреки отричането от Анкара на обвиненията, Турция е отговорила с обявяване на българския дипломат за персона нон грата.

В неделя излезе неофициална информация, че Анкара е поискала българският консул в Истанбул Ангел Ангелов да се прибера в София, но по-късно тя бе опровергана от външно министерство, пише Mediapool.bg.

По-рано този месец турски медии, близки до турския президент, съобщиха, че Турция е наложила забрана на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и на депутата от ДПС Делян Пеевски да влизат в страната.

Посланикът на Анкара у нас Сюлейман Гьокче нито потвърди, нито отрече това, а от българското МВнР заявиха, че не са получавали информация от официална турска институция и че турската държава не е длъжна да подава такава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com