Турция ще оспори всички условия по Лозанския договор, който определя и границата на България

31085
Турция ще оспори всички условия по Лозанския договор, който определя и границата на България
Снимка: Getty Images / Guliver

Бъдещето трябва да се планира на базата на задълбочения прочит на историята, Турция ще построи по-голяма от себе си държава с помощта на Аллах.

Това заяви турският президент Реджеп Ердоган пред участниците в конференцията за новата концепция за сигурността.

Той специално акцентира на Лозанския договор, по силата на който 3 млн. кв. км. имперски територии са орязани до 780 000 кв.км. „И това стана в Лозана под носа ни. Отнеха ни толкова земи и някои пак намериха повод за гордост. Какво бяхме, какво станахме, какво ще бъдем? Този въпрос за нас е изключително важен. Необходимо е да четем втория план на историята и така да планираме бъдещето си“, посочи Ердоган и припомни, че винаги при споменаването на Лозана „някои се чувстват некомфортно“.

По-нататък в словото си той подчерта, че никой няма право да се намесва във вътрешните закони на Турция, а решенията ще вземат нейните власти.

За пореден път Ердоган обвини ЕС в намеса във вътрешните работи на страната и в покровителство над терористите и техните депутати, избягали в Брюксел, предаде БГНЕС.

„Лозанският договор не е безспорен текст, не е и свещен. Разбира се, че ще го обсъждаме, ще правим опити да постигнем по-доброто решение. Първата световна, Втората световна, Студената война останаха в забрава и на базата на това се опитват да ни затворят в Лозанския договор. Но ние сме дали дума на нацията си. Ние ще оспорим всички условия“, заяви турският президент.

Лозанският договор от 24 юли 1923 г. е подписан между Османската империя и държавите победителки в Първата световна война - Великобритания, Франция, Италия, Япония, Гърция и Румъния.

С договора Турция се отказва да претендира за наследството на Османската империя, а в замяна Съюзниците признават държавния й суверенитет и границите й.

Според условията на договора Източна Тракия и Караагач се предават на Турция, а Западна Тракия на Гърция. Турция също така се отказва от претенции към островите в Егейско море, присъдени на Гърция, и официално се отказва от Кипър.

Макар че България не е страна по договора, в Лозана се определят нейните граници.

Тъй като по Ньойския договор на България се забранява да се въоръжава, за да не се променя договорът за частта му за военните клаузи, срещу което остро реагират Югославия, Румъния и Гърция, се въвеждат 30-километрови демилитаризирани зони по българската граница с Турция и Гърция в Тракия. С подписването на Лозанския договор България признава предаването на Западна Тракия на Гърция, като си запазва от международноправна гледна точка възможност да претендира за получаване на икономически излаз на Бяло море по чл. 48 на Ньойския договор.

С втората конвенция от договора Проливите се поставят под международен контрол, с което се накърнява суверенитетът на Турция.

Като цяло договорът определя границите на Турция, Гърция и България. Според условията Турция се отказва от всякакви претенции към Дедоканезките острови, Кипър, Египет и Судан, Сирия и Ирак.

64% от турците не искат членство в ЕС

Близо 64% от турските избиратели не искат страната им да стане член на Европейския съюз. Това показват резултати от социологическо пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com