В Гърция отвориха църковния аспект на името на Македония

3714
В Гърция отвориха църковния аспект на името на Македония
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Докато Скопие и Атина са в очакване на разговора между министър-председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас за потвърждение на постигнатото в преговорите за името, след посещение в Атина на вселенския патриарх Вартоломей в Гърция бе отворен църковният аспект на името, коментира македонското електронно издание A1 On, цитирано от агенция "Фокус".

Във вторник гръцкият премиер Ципрас проведе среща с Вартоломей и приветства усилията на Вселенската патриаршия за решаване на статута на Македонската православна църква-Охридска архиепископия (МПЦ-ОА). На свой ред вселенският патриарх подчерта, че се работи в посока единство и сътрудничество.

Външният министър на Гърция: Следващите дни може да бъде взето решение на спора за името

Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс, в интервю за гръцката държавна телевизия ERT, изрази убеденост и надежда, че след...

„Бих искал да приветствам усилията Ви за положително разрешаване на църковния аспект на различията, които имаме с бившата югославска република Македония. Вярвам, виждате, че и ние се опитваме да разрешим дългогодишиния спор, който пречи на две съседни страни да развият нормално сътрудничество“, са думите, с които Ципрас се обърна към вселенския патриарх.

Гръцкият премиер изрази убеждение, че възможността за решение на спора между Скопие и Атина би могла да създаде среда на стабилност и развитие на Балканите, нещо, което – съгласно думите му, „ни е необходимо, както и добро сътрудничество между два съседни народа, изповядващи в по-голямата си час православна християнска вяра - важен елемент, който не бива да се пренебрегва".

Вартоломей подчерта, че в рамките на каноничните задължения на Вселенската патриаршия е там, където има разкол, да бъдат предприети мерки за преодоляването му.

Вартоломей се срещна също с гръцкия президент Прокопис Павлопулос и с архиепископа на Гръцката православна църква (ГПЦ) Йеронимос, а посещението му в Атина бе предшествано от съобщение на Вселенската патриаршия, съгласно което Светият и свещен Синод е разгледал въпроса с нерешения каноничен статут на Охридската архиепископия.

В съобщението, разпространено миналата седмица, се подчертаваше, че Патриаршията е получила писмо от лидера на кабинета в Скопие Зоран Заев, в което се иска помощ и подкрепа за решаване на въпроса с МПЦ-ОА. Текстът завършваше с извода, че Светият и свещен синод на Вселенската патриаршия „реши да се заеме за това и да предприеме необходимите стъпки, според неприкосновените права на историческите и канонични компетенции и привилегии на първопрестолната Вселенска патриаршия".

Многохиляден протест в Македония срещу управлението на Заев

Хиляди македонци протестираха срещу управлението на премиера Зоран Заев и поискаха предсрочни избори. Демонстрацията в Скопие беше орга...

В писмото, изпратено преди месец, Заев е отправил молба към Вселенската патриаршия да признае автокефалността на МПЦ-ОА.

И докато гръцката страна твърдеше, че министър-председателят на югозападната ни съседка е приел промяна на името на МПЦ, Скопие категорично отрече разпространената информация.

„Никой не е поискал, нито пък някой може да промени името на MПЦ. Името й не е предмет на дилеми или дебати“, категоричен бе Заев. След това пресслужбата му публикува съдържанието на писмото до Вартоломей.

След публикацията на писмото на Заев от гръцкото правителство заявиха, че до момента няма постигнато споразумение по спора. „Единственото, което съществува до този момент, е решението на Светия синод на Вселенската патриаршия да се извърши необходимото, за да се удовлетвори искането на премиера на БЮРМ за изтриване на термина „Македония" от името на църквата на нашите северни съседи“, бе подчертано в прессъобщение от кабинета в Атина.

Депутатът от „Демократичен съюз за интеграция“ Артан Груби подчерта, че преговорите между Македония и Гърция за името не са в задънена улица. Съгласно думите му на масата за преговори са и „други креативни решения“ на спора за името, освен тези, съдържащи се в пакета, предложен от специалния посредник на ООН Матю Нимиц. Груби разкри, че се обсъждат варианти като „Република Крушево Македония", „Република съвременна Македония", „Република Европейска Македония". Груби подчерта, че всичко е договорено в преговорите с Гърция, освен начина на изпълнение на споразумението.

Македония може и да е "Централна балканска република"

Коалиционният партньор в правителството на Алексис Циплас, партията „Независими гърци“, не отстъпва от позицията си срещу с...

Гръцката страна остава на мнение, че е направила всичко по време на преговорите за името и че премиерът Заев сега е на ход в процеса на разрешаване на спора. Посланието, че Атина очаква „решителната стъпка" от Скопие, бе повторена многократно от говорителя на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос. Същевременно той увери, че в настоящия момент никой не би искал преговорите отново да бъдат отваряни.

„Ние сме в последната фаза. Сега, макар да има някои незначителни подробности, които могат да тласнат разговорите в една или друга посока, в никакъв случай няма да се стигне до отваряне на преговорите в нов цикъл. Напротив, казах ви, че онова, което очакваме в този момент, е решителна крачка от ръководството на БЮРМ“, категоричен бе гръцкият политик.

А един от заместник-председателите на гръцкия парламент и депутат от опозиционната „Нова демокрация“ Никитас Какламанис споделя мнение, че ако окончателният договор между Скопие и Атина съдържа „македонски език“ и „македонска нация“, то документът няма да бъде гласуван от законодателния орган на южната ни съседка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com