В Косово става нещо странно. Готвят ли се сърбите за война?

7809
В Косово става нещо странно. Готвят ли се сърбите за война?
Снимка: iStock/Guliver

Последният изблик на насилие в Северно Косово доведе до най-малко четири жертви - след като Сърбия разположи артилерия, танкове и пехота в граничните региони, с което предизвика загриженост в международен мащаб. Прехвърлянето на части, драматично инсценираните „фронтови посещения", повишената бойна готовност или частичната мобилизация са част от обичайния арсенал на сръбската политика в кризисни времена, пише по този повод Михаил Мартенс във „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). Като в повечето случаи дрънкането на оръжие не означава изостряне на ситуацията, а по-скоро води към успокояване на напрежението - работи за имиджа на сръбския президент Александър Вучич като силен мъж, който не се оставя да бъде смутен от международния политически натиск.

С методите на Милошевич

Последният случай обаче е по-различен, отбелязва ФАЦ и припомня историята: появата по-миналата неделя на сръбски паравоенен отряд, с бронирани автомобили, артилерия и около 30 души личен състав, който устрои засада на една косовска полицейска част. Един полицай бе убит, а при последвалите престрелки загинаха и поне трима сърби. Като е ясно, че сръбският отряд не може да е действал без заповед от Белград - в населеното предимно със сърби Северно Косово нищо значимо не се случва без благоволението на Белград.

Още: Прищина: Струпването на сръбски войски напомня за руското поведение към Украйна

Михаел Мартенс отбелязва още, че Вучич прилага метода на своя учител Милошевич, чийто пропаганден министър беше: за насилието се ангажират „подизпълнители", на които се оказва системна подкрепа, докато на европейско ниво се изразява загриженост и се създава илюзията за готовност за преговори, като целта всъщност е само печеленето на време - същинската цел е контролът над територията.

Както стана известно, паравоенният отряд е бил под командването на Милан Радойчич, заместник-председател на партията „Сръбска листа", която се явява един вид дъщерна на „Сръбската прогресивна партия" на Вучич. Нещо повече - Радойчич обяви чрез адвоката си, че самостоятелно планирал акцията в Косово, без задание и подкрепа от Белград. Ставало дума за защита от „терора", упражняван от косовския премиер Албин Курти спрямо сръбското население в Косово, а смъртта на косовския полицай била инцидент, цитира Михаел Мартенс думите на Радойчич.

Германското издание информира и, че сръбските медии наричат Радойчич „съмнителен бизнесмен", което в повечето случаи се дешифрира като мафиот. Същевременно бива определян и като същинския владетел на Северно Косово. ЕС вече поиска да бъде заведено дело срещу отговорните за „отвратителното нападение срещу косовската полиция", но Вучич едва ли ще предаде своя „подизпълнител" Радойчич на косовското правосъдие, прогнозира Михаел Мартенс. Той посочва още, че ако Радойчич остане в Сърбия, а ЕС сериозно настоява да бъде предаден на косовските власти, юридическото разглеждане на последното полицейско убийство ще има последствия за Сърбия - най-малкото за Сърбия на Александър Вучич.

Прищина: Сърбия се готви за война

Още: Стотици британски военни отиват в Косово, за да укрепят още силите на НАТО

Междувременно правителството в Косово предупреди, че Сърбия вероятно се подготвя за война. Прищина заяви в декларация, че сръбски сили за сигурност напредват към границата от три страни, при това имали на разположение противовъздушни системи и артилерия, отбелязва "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ).

В интервю за италианския „Ла Република", цитирано и от НЦЦ, косовската президентка Вьоса Османи прави паралел между последните събития в нейната страна и руската анексия на Крим от 2014-а година: тогава руски паравоенни формирования навлязоха на украинска територия и подклаждаха напрежение дотогава, докато Русия не обяви, че трябва да предприеме интервенция за "защита на населението".

 

Източник: Дойче веле

Още: Косово: Открихме сръбско оръжие за над 5 млн. евро, искаме екстрадиция на избягалите нападатели

Единодушно: Косовският парламент призова международната общност да разследва Сърбия

Кризата в Косово: Вучич гледа към САЩ, даде обещание и за сръбската армия

Някои страни от ЕС поискаха наказателни мерки срещу Сърбия

Косово: Един от убитите нападатели е бил бодигард на сръбския топ шпионин

Анализ: Сърбия засега изглежда по-важна за САЩ и ЕС от Косово

Още двама сърби арестувани в Северно Косово

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис с изненадващ ход: Гърция засега ще бави Скопие за ЕС

Гърция чака нова порция пясък от Сахара (ВИДЕО)

След Фицо: Сърбин е арестуван, че заплашвал Вучич

Любомир Кючуков: ВМРО-ДПМНЕ ще бъдат притиснати от собствените си обещания

В Черна гора започна среща на ЕС, САЩ и лидерите на Западните Балкани

Над 400 души са се удавили в Гърция през 2023 г.

НАТО напомни: Преспанският договор проправи пътя на РСМ към алианса

ЕС с остра позиция срещу Косово след недопускането на сръбския патриарх

Едно говори, друго прави: Новият президент на Северна Македония "омекна" пред ЕС

Прегласуване на парламентарния вот в 4 секции в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани